DEBAT SOCIALISTA
Política 02/07/2016

El PSOE no avala la via canadenca com a alternativa a la reforma constitucional

Sara González
2 min
El PSOE no avala la via canadenca com a alternativa a la reforma constitucional

BarcelonaUna deformació del document

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ponència política que el PSC ha dissenyat de cara al pròxim congrés de la tardor ha sigut tota una bomba de rellotgeria per al PSOE. El document recull que, en cas de sotmetre a votació una reforma de la Constitució i que a Catalunya guanyés el no, s’aposti per “instruments democràtics (per exemple, una llei de la claredat com la canadenca) que establissin les condicions per, si escau, verificar el suport ciutadà a la secessió”. Aquesta aposta, que ha de ser aprovada per la direcció, simplement posa per escrit el supòsit que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat en els darrers mesos de viva veu. Tot i això, des dels mitjans de comunicació estatals, i també des del PSOE, s’ha interpretat com el retorn a la defensa del referèndum legal i acordat que en el seu dia va fer l’exlíder del partit Pere Navarro.

El PSC no defensa el dret a decidir

“Esperem que això no prosperi i que la solució que pensem que és la viable i la que beneficia el país i Catalunya sigui la de la reforma constitucional”, va assegurar ahir la secretària de Ciència, Participació i Política en Xarxa del PSOE, María González Veracruz. Davant la volada que ha agafat la polèmica, la direcció del PSC es va veure obligada ahir a aclarir que la ponència política no defensa en cap cas el dret a decidir, el dret a l’autodeterminació o un plantejament unilateral. Subratlla que seguirà arromangant-se per fer viable una reforma de la Constitució en sentit federal i que l’únic que fa el seu document congressual és defensar una alternativa en cas d’una situació extrema. De fet, fins ara, des de la seu de Ferraz no s’havia criticat aquest plantejament que dirigents com Iceta, però també, en el seu dia, Carme Chacón, van avalar.

Recuperar la centralitat

A la cúpula de Ferraz no interessa que, tot just ara que es tornen a encetar les negociacions per intentar formar govern, de portes enfora es pugui interpretar que els socialistes catalans fan un viratge sobiranista. En cap cas ha sigut així, però quadres del PSC sí que defensen que és necessari que el partit tingui previst un camí alternatiu si la reforma constitucional no és possible. El partit que lidera Iceta busca recuperar, a partir del pròxim congrés de novembre, la centralitat perduda a Catalunya.

stats