ELECCIONS AUTONÒMIQUES
Política 09/01/2011

El PSOE s'arrisca amb cares noves; el PP aposta per noms consolidats

Els socialistes presenten vuit candidats inèdits, dos dels quals en places que actualment tenen sota control, mentre que els conservadors pretenen assegurar el tret amb candidats consagrats

Redacció
2 min

BarcelonaLes eleccions municipals del proper 22 de maig coincidiran amb les eleccions autonòmiques en 13 comunitats espanyoles. De cara a aquesta cita electoral, els socialistes han estat els més agosarats i s'han arriscat a innovar en vuit d'aquestes tretze comunitats, incloses dos en què actualment governen –Aragó i Astúries–, mentre que el PP només canvia cinc candidats, i cap d'ells en territoris que governa. Una enquesta del diari El Mundo de la setmana passada deia que el PP té per davant un escenari en què aconseguirà guanyar allà on no mana i que aconseguirà majoria absoluta allà on encara no la té. Tot i això, el PP no ha confirmat oficialment cap dels seus números u a eleccions autonòmiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Madrid es perfila com el territori en què hi haurà més batalla política, i més després de les eleccions primàries en el si socialista i en què Tomás Gómez va guanyar la candidata de Zapatero, Trinidad Jiménez. Gómez tindrà el repte de plantar cara a Esperanza Aguire, actual presidenta de la comunitat i pes pesant dins el PP. Astúries serà una altra plaça disputada, amb la incògnita a dia d'avui de si Francisco Álvarez Cascos, rebotat del PP després que no fos designat com a candidat a la comunitat per la direcció nacional –Isabel Pérez-Espinosa serà la candidata–, optarà per liderar una nova opció política. S'enfrontaria a la seva excompanya de partit i al contrincant del PSOE, Javier Fernández.

A Aragó, les dues candidates són noves: Eva Almunia (PSOE) i Luisa Fernanda Rudi (PP). El socialista Óscar López s'estrena a Castella i Lleó contra Juan Vicente Herrera (PP); José Ramón Bauzá (PP) substitueix Jaume Matas com a cap de llista i s'enfrontarà a l'actual president de les Illes Baleras, Francesc Antich (PSIB); Begoña García Retengui (PSOE) intentarà destronar l'imbatible Ramón Luís Valcárcel (PP) a Múrcia; i José Antonia Monago (PP), intentarà rellevar Guillermo Fernández Vara a Extremadura.

A València es tornarà a presentar Francisco Camps pel PP, a pesar dels casos de corrupció que l'han acorralat, i tindrà com a rival el secretari general del PSOE al País Valencià, Jorge Alarte. Miguel Ángel revilla, del Partit Regionalista Cantàbric, Lola Gorostiaga (PSOE) i Ignacio Diego (PP) es veuran les cares a Cantàbria.

stats