Política 06/06/2017

El PSOE s'obre a citar excomissaris al Congrés per l'operació Catalunya, però no ho decidirà fins d'aquí 10 dies

Ábalos creu "convenient" que compareguin Del Pino i Fuentes Gago, però Trevín diu que primer cal una direcció ratificada

Dani Sánchez Ugart
3 min
Qui és qui en l’operació Catalunya?

MadridEl nou PSOE de Pedro Sánchez comença a donar mostres d’allunyament dels pactes –escrits o no– subscrits per la gestora socialista amb el PP. En un viratge, el grup parlamentari socialista al Congrés es va mostrar aquest dimarts disposat a donar suport a la compareixença d’excomissaris de la policia espanyola a la comissió d’investigació de l’operació Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara havien signat un pacte de silenci amb Ciutadans i els populars per no airejar la guerra bruta policial en públic, en contra del criteri de Podem, ERC i el PDECat, que sí que volien que compareguessin els expolicies presumptament implicats en la brigada política airejada per l’excomissari José Manuel Villarejo, però el portaveu parlamentari socialista, José Luis Ábalos, va considerar “convenient” que desfilin per la comissió l’ex director adjunt d’operacions Eugenio Pino i l’exinspector José Ignacio Fuentes Gago, perquè els seus noms van ser pronunciats per l’exministre Jorge Fernández Díaz i l’excap d’Antifrau Daniel de Alfonso en les seves compareixences. Ábalos no va aclarir, però, si també se sumaran a la citació de Villarejo. El diputat valencià va bromejar amb els periodistes després de la junta de portaveus: “Us agrada molt Villarejo, eh?”

Però tot i l’aparent determinació de la nova direcció parlamentària socialista, el portaveu del partit a la comissió d’investigació, Antonio Trevín, va matisar les paraules del seu cap i va dir que no prendran una decisió definitiva sobre l’assumpte fins que no passi el congrés del partit, on es ratificarà la nova direcció, el 17 de juny. Així, en la reunió dels portaveus de la comissió en què els grups catalans, juntament amb Podem, van tornar a insistir a citar els comissaris, el PSOE va tornar a fer entrar la comissió en un nou bloqueig momentani a l’espera, ara, de resoldre la situació orgànica.

El trencament del pacte amb el PP podria afegir un maldecap als socialistes, que fins ara havien evitat que l’exministre de l’Interior i ex secretari general socialista Alfredo Pérez Rubalcaba fos citat a declarar, com demanava Podem. Amb el canvi de postura el PP ja avisa que podria fer el mateix. “De moment no veig necessari que vingui Rubalcaba, però potser sí”, va comentar el portaveu popular, Rafael Hernando. Aquesta amenaça no va servir per atemorir Ábalos, però sí perquè Trevín, estret col·laborador de l’exministre alineat amb la rival de Sánchez, Susana Díaz, maniobrés per evitar-la.

Cosidó nega l’operació Catalunya

En la sessió d'aquest dimarts, la segona amb compareixences des que es va crear la comissió, hi va intervenir l’ex director general de la policia Ignacio Cosidó, que va considerar, en termes generals, que la policia espanyola és “neta”, però va admetre “un problema amb les filtracions”, que “en moltes ocasions perjudiquen terceres persones i clarament les investigacions”. Per això va demanar que es pensi com es pot “ser més eficaç” en la lluita contra aquestes filtracions. La seva compareixença havia de servir per explicar el paper que van jugar els seus comissaris en la conversa entre Fernández Díaz i De Alfonso, tot i que Cosidó va tirar pilotes fora en la guerra policial.

Com va passar en l’anterior compareixença, dels dos implicats en la conversa l'enganxada més gran va ser amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, qui Cosidó va acusar d’insultar-lo. “No crec que hi hagi una operació Catalunya”, va respondre al republicà en un interrogatori accidentat. En resposta al diputat del PDECat Sergi Miquel, Cosidó va negar conèixer la reunió entre De Alfonso i el ministre abans que es publiqués a la premsa. A més, va admetre que no va demanar explicacions als seus comissaris Eugenio Pino i Marcelino Martín Blas tot i que ells van propiciar la trobada, segons les versions que el mateix Fernández Díaz i De Alfonso van oferir en seu parlamentària.

stats