CANVI DE CICLE
Política 02/02/2015

El PSOE es reivindica com l’esquerra capaç d’arrabassar la Moncloa a Rajoy

Pedro Sánchez adverteix a Podem que “ningú guanya el PSOE en ganes de guanyar la dreta”

S. Almenar / S. González
4 min
ANIMAR LA MILITÀNCIA 
 Sánchez i el líder del PSPV, Ximo Puig, van intentar insuflar moral a les seves files.

València/barcelonaEl bipartidisme tremola mentre Podem segueix agitant el carrer. Si Mariano Rajoy va vantar-se de la seva gestió dissabte per plantar cara a “l’Espanya negra” que, segons ell, pinta Pablo Iglesias, ahir va ser el líder del PSOE qui va intentar donar un cop de puny sobre la taula. Conscient que on més pot guanyar terreny Podem és pescant del desencís socialista, Pedro Sánchez va apostar ahir per la ignorància com a principal gest de menyspreu. Des de la conferència autonòmica del PSOE celebrada aquest cap de setmana a València, va reivindicar el seu partit com l’esquerra capaç d’arrabassar la Moncloa al PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“En ganes de guanyar la dreta no ens guanya ningú”, va proclamar tot just l’endemà que milers de persones inundessin el centre de Madrid de la mà de Podem. Conscient que el seu partit no acaba d’encarar la necessària remuntada per guanyar les eleccions i que l’auge dels d’Iglesias mina la moral de les seves tropes, Sánchez va apel·lar a la tradició històrica del partit i va etzibar: “A qui tem de veritat el PP és al PSOE”. Tot un crit de guerra per reivindicar que només el seu partit, que va recordar que “no parteix de zero”, pot rellevar els populars a la Moncloa davant dels que es dediquen a “pescar en el riu tèrbol del desencant”.

La resposta a Podem

Sánchez va preferir centrar el seu discurs en el cara a cara amb Rajoy i no referir-se obertament a Podem, malgrat que tampoc va poder resistir-se a dedicar algun minut de la seva intervenció a la formació de Pablo Iglesias. Primer, situant el PSOE com el principal rival polític del PP i, després, intentant desmuntar el seu discurs contra la casta assegurant que el PSOE i el PP “no són el mateix” perquè els socialistes “construeixen drets i llibertats” i el PP “els retalla”. Amb l’objectiu de posar distància entre els socialistes i els dirigents del Partit Popular, Pedro Sánchez va apel·lar a la memòria per rescatar el llegat dels governs del seu partit per intentar demostrar que el PSOE és veritablement un partit d’esquerres.

En aquest sentit, el líder socialista va recordar a l’auditori, que a diferència del primer dia sí que es va omplir per escoltar Pedro Sánchez, que el millor que ha passat a Espanya ha vingut de la mà dels executius de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero. I va enumerar aleshores els grans èxits del socialisme, que, segons va dir, van des de la implantació de la sanitat i l’educació universals fins a la fi del terrorisme i la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs, la llei de matrimonis del mateix sexe i la llei de dependència.

Pedro Sánchez va voler insuflar una dosi d’ànim a la seva tropa i per això els va oferir una resposta per als que els pregunten per què haurien de confiar en el partit socialista en les pròximes eleccions. Així, en un moment en què la marca del partit passa per hores baixes, el secretari general va intentar restar importància a les sigles i donar-ne al missatge: “Si algú us pregunta per què cal votar socialista, digueu-li que no es pregunti per què sinó per qui. Som socialistes per les persones de més de 50 anys aturades, pels joves emigrats i aturats, per la gent gran amb pensions congelades, per les dones que pateixen desigualtat, pels petits empresaris que temen perdre el seu negoci, per les famílies en risc d’exclusió i pels nostres fills, que mereixen un futur millor”.

“El problema d’Espanya: la dreta”

En definitiva, tot un discurs que pretenia treure llustre a l’eix d’esquerres pel qual li entra Podem i que busca posar fi a la fugida d’una classe treballadora que, segons va dir, només es recuperarà si el PSOE governa amb el seu projecte de “refundar el capitalisme”. Si bé Rajoy presumia dissabte a Barcelona de ser l’artífex de la sortida de la crisi amb la seva política econòmica, Sánchez va reblar que justament el gran problema d’Espanya és el fet d’estar governada per la dreta, al mateix temps que va acusar el president espanyol “d’explotar” treballadors i fer pagar la crisi a pensionistes, aturats i persones amb dependència.

Sánchez sap de sobres que per treure uns bons resultats haurà de combatre els arguments triomfalistes d’un PP que ja pregona a so de bombo i platerets que s’albira la recuperació i els dels partits d’esquerra com Podem, que acusen el PSOE d’haver traït el seu esperit i haver virat a la dreta. Precisament, en les conclusions presentades ahir pels socialistes, es reivindiquen com “l’esquerra acreditada, seriosa, solvent i contrastada” que prioritza les prestacions socials, com fan governs com els d’Andalusia i Astúries.

L’encaix de Catalunya a Espanya

Sánchez va passar de puntetes per una reforma de la Constitució que no acaba de concretar. Sí que va parlar, però, de la necessitat d’avançar cap a una Espanya federal que serveixi d’alternativa a l’independentisme i en què cadascú pugui ser “espanyol o català en l’ordre que desitgi”. “Ningú té dret a separar-nos quan més ens necessitem junts i ningú té dret a forçar-nos a triar una sola identitat”, va sentenciar.

Les enquestes internes del PP auguren un nou triomf de Rajoy

Ni la sobreexposició mediàtica de Pablo Iglesias, ni les centenars d’hores de televisió, ni les pàgines dels diaris, ni el malestar amb les retallades i la crisi sembla que són suficients per fer possible l’objectiu que Podem faci a Espanya el mateix que Tsipras ha aconseguit a Grècia. Això, si més no, és el que posen de manifest les enquestes internes que són a les mans de Mariano Rajoy, segons va publicar ahir Europa Press, i que pronostiquen una nova victòria del PP a les urnes. Un 29% dels electors votarien el PP si les eleccions generals se celebressin avui, cinc punts per davant de Podem, que es quedaria amb un 24% dels vots. Més enllà d’erosionar la majoria absoluta del PP, la irrupció de Podem al Congrés de Diputats sí que provocaria un daltabaix per al PSOE, ja que faria baixar els socialistes fins al tercer lloc de l’hemicicle amb tan sols un 21% dels sufragis. Aquestes xifres van ser analitzades durant la reunió que va celebrar la cúpula del PP al parador de Toledo els dies 9 i 10 de gener per calmar les files del partit.

stats