Política 26/10/2016

El PSOE veu el ‘no’ del PSC com una “ruptura unilateral”

Els socialistes catalans oficialitzen la discrepància

Marc Toro
3 min
El primer secretari  del PSC, Miquel Iceta, arribant ahir  al consell nacional del partit.

Barcelona“La decisió del PSC suposa una ruptura unilateral de la lleial i exitosa unitat d’acció que el PSC i el PSOE mantenen des del 1978”. Així va reaccionar ahir la gestora socialista després que el consell nacional del PSC ratifiqués el no en la primera i en la segona votació a la investidura de Mariano Rajoy de dissabte, desmarcant-se així de l’abstenció acordada pel comitè federal del PSOE. Mentre el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, traslladava als diputats del partit la decisió aprovada a la seu del carrer Nicaragua, la gestora demanava en un comunicat als parlamentaris catalans que “respectin la decisió” del conjunt del socialisme: “No existeix cap justificació per contravenir l’acord adoptat”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC, però, va donar el vistiplau per pràctica unanimitat del consell nacional -241 vots a favor i una abstenció- a l’argumentari de l’executiva per no facilitar un govern del PP. “No compartim les seves polítiques econòmiques i socials, el considerem mancat de la voluntat i capacitat suficients per combatre la corrupció i el fem responsable de la manca de diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya que ha portat a un greu atzucac, amb risc d’un desastrós conflicte institucional a molt curt termini”, deia la resolució aprovada.

En la seva intervenció al consell nacional, Iceta va avançar-se a la resposta de la gestora recordant que “s’han alçat veus representatives del PSOE” que demanen “revisar” la relació federal entre els dos partits. “Alguns parlen fins i tot de trencar-la”, va afegir, i va advertir: “La decisió que prenem avui pot provocar un problema en la relació entre el PSC i el PSOE”.

La secretària d’organització en funcions del PSC, Assumpta Escarp, va destacar poc després que la resolució aprovada estableix “la voluntat de mantenir la relació entre el PSC i el PSOE recollida en els estatuts dels dos partits”. Iceta, de fet, va dir que confia que el PSOE entengui que els socialistes catalans votaran no a Rajoy per “assegurar la utilitat del PSC com a instrument polític per als ciutadans que se senten progressistes i catalanistes”. Si hi ha conseqüències, va afegir, espera que els dos partits es podran “posar d’acord” en quines són.

Cap a un nou acord de relacions?

La contundència de la gestora al vespre arribava després que Javier Fernández hagués utilitzat un to conciliador al migdia, quan va assegurar que des de l’òrgan que presideix “ningú ha llançat amenaces de cap tipus”. Un dia abans, però, diversos barons socialistes van advertir de la possibilitat de “divorci”. Dirigents del PSC consultats ahir descartaven aquest escenari. “Perjudicaria els dos partits”, deia un membre de l’executiva, mentre que un altre afegia que “els socialistes espanyols són molt conscients que cal mantenir la relació”.

Diverses fonts de la direcció donen per fet que la crisi amb el PSOE acabarà amb una revisió del protocol de relacions. “Alguna cosa canviarà”, diu convençut un alt càrrec del partit. Diverses veus asseguren que s’optarà per “revisar”, “analitzar” o “adequar” el pacte del 1978 -el mateix que la gestora creu que el PSC ha vulnerat-. Un dirigent creu que es podria fixar un “nou acord” que reforcés la “veu pròpia” del PSC i establís mecanismes per evitar un nou conflicte en cas de “discrepància”. Tampoc descarta la possibilitat que s’acabi establint una relació com la dels partits alemanys CDU i CSU -una opció que dilluns ja va mencionar Iceta-, que suposa tenir llibertat de vot però sense tenir capacitat de decisió en els assumptes de l’altre partit. Qualsevol canvi s’haurà d’acordar als congressos de les dues formacions, i el dels socialistes catalans té lloc entre el 4 i el 6 de novembre.

stats