L'ESTRATÈGIA SOCIALISTA
Política 17/06/2012

El PSOE exigeix més duresa a Rubalcaba

Joan Rusiñol
4 min
LA SALA DE MÀQUINES DE FERRAZ
 Soraya Rodríguez, Óscar López i l'exministre de Treball Valeriano Gómez lideren l'estratègia de Rubalcaba. Els altres noms claus són l'exministre de Presidència Ramón Jáuregui i la número 2 del partit, Elena Valenciano, que no apareixen a la imatge. El president andalús, José Antonio Griñán, és el principal chaconista a la direcció de Ferraz.

MADRIDHo admet un alt dirigent del PSOE: "Les nostres enquestes són dolentes". Es percep inquietud a les files socialistes. Mig any després que el PP guanyés les eleccions espanyoles, ni l'impacte social de les reformes de l'executiu de Mariano Rajoy ni l'estil de governar a cop de decret s'han traduït en un augment significatiu de l'expectativa del vot socialista. La pressió sobre el secretari general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, es comença a fer sentir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Nosaltres no farem com feia Aznar a l'oposició, no tirarem llenya al foc, però hem de ser molt durs", reclama un membre de la direcció del partit. Tots els dirigents consultats són conscients que el líder de l'oposició espanyola no ho té gens fàcil, sobretot després del rescat europeu a la banca. Sense excepcions, tothom té clar que l'economia passa per un moment extremadament delicat i que cal ser responsable per no empènyer l'estat espanyol al precipici. Ara bé, avisen que Rubalacaba ha de dissenyar amb urgència una estratègia que els permeti collar de prop Rajoy i eviti que faci forat "el discurs d'IU i UPyD, segons el qual el PSOE i el PP són el mateix".

Afinar l'estratègia al Congrés

El ple al Congrés d'aquesta setmana ha evidenciat el risc que corren els socialistes si, enfundats només en el vestit de la prudència, deixen la feina d'oposició dura a les forces amb menys escons. Algun diputat ha evidenciat amb alarma que la primera pregunta al Congrés sobre el rescat de la banca al president espanyol li va fer dimecres Joan Coscubiela, d'ICV. Poc després, el cara a cara entre Rosa Díez i el cap de l'executiu es va endur bona part del protagonisme de la sessió de control. A més, al ple de dimarts a la tarda, la proposta estrella va ser la presentada per CiU per impedir les indemnitzacions milionàries als banquers que hagin hagut de sol·licitar diners públics. L'estratègia de Rubalcaba de canviar bona part de les preguntes als ministres per focalitzar el debat només amb el rescat va tenir un impacte limitat. Per acabar-ho d'adobar, va ser el grup de l'Esquerra Plural qui va trobar l'escletxa a la normativa per forçar el PP a acceptar la compareixença del president del Tribunal Suprem a la cambra baixa.

Sense qüestionar el seu secretari general, a les files socialistes s'ha instal·lat el debat sobre com recuperar la iniciativa amb celeritat. Dirigents del partit expliquen que més contundència no significa temeritat perquè la majoria absoluta del PP "fa que no hi hagi risc d'inestabilitat institucional". El PSOE està convençut que, passi el que passi, Rajoy provarà d'arribar fins al final de la legislatura. A més, subratllen que el president espanyol es va equivocar al principi de la legislatura no plantejant-los un gran pacte d'estat que els hauria obligat a fer costat a decisions difícils preses per la Moncloa. Ara, en canvi, se senten amb les mans lliures i denuncien que -tot i que la comunicació entre Rajoy i Rubalcaba està oberta- la Moncloa els subministra les dades sobre la situació econòmica amb comptagotes. "Has d'ocupar el buit que deixa el govern per responsabilitat, però alhora no tens tota la informació", diu un membre de la direcció del grup parlamentari. La por, admeten, és que aquesta situació acabi no sent compresa per les bases del partit.

De moment, Rubalcaba ha optat per una fugida endavant i passar la pilota al Tribunal Constitucional perquè dictamini sobre els decrets que menys agraden al PSOE. Es tracta d'una estratègia que difícilment pot durar gaire temps (tot i que al grup parlamentari donen per fet més recursos) perquè acaba desdibuixant el discurs de l'oposició en temes claus i es limita a enterrar els debats a les profunditats d'un tribunal molt qüestionat després de la sentència de l'Estatut.

"El nostre objectiu ara ha de ser recuperar la credibilitat perduda", explica un altre diputat. El PSOE té clar que la derrota electoral del 20-N i l'herència de José Luis Rodríguez Zapatero encara són molt tendres i que és difícil que els ciutadans vegin el partit com una alternativa. Abans cal fer taula rasa. Per això, n'hi ha que defensen la necessitat que Rubalcaba plantegi formalment una "comissió de la veritat" que depuri responsabilitats i que vagi més enllà de Bankia i del seguiment al rescat bancari. "Hem de ser bel·ligerants fins al final, sigui com sigui. No pot haver-hi la sensació que no volem anar més enllà per por de comprometre algú". Els que defensen aquesta tesi creuen que seria una molt bona oportunitat per començar a construir des de zero el nou relat polític socialista.

L'entorn de Chacón pressiona

Rubalcabistes i chaconistes asseguren que ara no hi poden haver divergències públiques a l'estratègia a seguir. Que de "dues ànimes" dins del PSOE, res de res. Però és evident que l'entorn de l'exministra de Defensa pressiona. El líder del Partit Socialista de Madrid, Tomás Gómez, ha reclamat que no es deixin "per a l'última hora" les primàries per elegir el futur cap de cartell a les pròximes eleccions espanyoles. Segons ell, "cal que els ciutadans vagin tenint a poc a poc referències en persones". Un altre dirigent molt pròxim a Chacón coincideix amb Gómez que el fet que no estigui clar qui serà el candidat els afebleix. El president andalús, José Antonio Griñán, gran avalador de Chacón, ha instat Rubalcaba a "dimitir com a secretari general" si pren la decisió de presentar-se a les primàries per ser l'aspirant a president del govern espanyol el 2015. I ara mateix al PSOE tothom té coll avall que intentarà repetir.

L'exministra del PSC guarda silenci però manté actiu un nucli de diputats afins, amb José Andrés Torres Mora, Mariví Monteserín i Pilar Grande, entre d'altres. Ella no ha tirat la tovallola.

stats