Política 24/06/2017

El PSOE vol generar "confiança" entre Cs i Podem abans de pensar en la moció de censura

De moment, Ciutadans no vol sentir a parlar de cap moció, però estén la mà als socialistes per parlar de les mesures impulsades pel partit taronja

Ara
2 min
L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz

BarcelonaEl PSOE no es vol plantejar la moció de censura contra Mariano Rajoy sense que hi hagi "confiança" entre Podem i Ciutadans. Així ho ha explicat en una entrevista a Europa Press el nou membre de la comissió permanent del PSOE i alcalde de Viladecans, Carles Ruiz. El fins ara secretari d'economia del PSC ha explicat que l'executiva del PSOE vol parlar amb Podem i Cs per "establir aliances". Ruiz ha qualificat les dues formacions de "forces a favor del canvi".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ja ha planificat per a aquest dimarts una reunió amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, i s'ha posat en contacte amb Albert Rivera per trobar-se aviat. Els socialistes volen parlar amb les dues formacions abans de presentar una moció de censura perquè consideren que la que va presentar Podem va ser "un error tàctic" destinat al fracàs perquè es va presentar sense dialogar amb la resta de partits i sense assegurar-se abans una majoria sòlida.

El PSOE, segons Ruiz, aspira a "liderar el canvi real" amb el suport dels grups que també ho vulguin, però ha admès que l'actual aritmètica parlamentària i els "vetos" entre Podem i Cs compliquen poder aconseguir aquest objectiu. Confia, però, que es vagin generant "confiances" entre aquestes dues formacions per configurar una alternativa sòlida que permeti un canvi real.

Un dels canvis que defensa el PSOE és la reforma de la Constitució en clau federal: "Estem obrint camí des de fa anys i ja veiem els primers fruits, tenint en compte que hem posat la reforma constitucional en l'agenda política i hem fet que ja es vegi com una cosa necessària". Aquest és l'encaix que, de fet, plantegen els socialistes per solucionar el conflicte català. No són partidaris del referèndum, perquè, segons explica Ruiz, si sortís el 'no' caldria igualment "un canvi".

Així, l'alcalde de Viladecans ha assegurat que el PSC no col·laborarà amb el referèndum. "Els ajuntaments on els socialistes governem no actuaran il·legalment i demanaran un informe per escrit als secretaris municipals sobre quins són els límits legals". Alguns alcaldes socialistes ja han anunciat que demanaran aquest informe, com el de Terrassa, Jordi Ballart. De totes maneres, també va assegurar que la seva voluntat és respectar la majoria del consistori i, en aquest sentit, va recordar que l'Ajuntament s'havia adherit al Pacte Nacional pel Referèndum.

Cs no aposta per cap moció de censura

Ciutadans, però, de moment no vol sentir a parlar de cap moció de censura. Ho ha verbalitzat en una entrevista a l'agència Efe la portaveu i líder de la formació a Catalunya, Inés Arrimadas. El que ha deixat clar Arrimadas és que Ciutadans "no entrarà en aquest joc" de les mocions de censura, encara que sí que ha expressat la disposició del seu partit a reunir-se amb Sánchez "les vegades que faci falta" per acostar els socialistes a les mesures impulsades pel seu partit.

Arrimadas també ha criticat els "tombs" de Sánchez a l'hora d'afrontar el procés sobiranista català i l'ha acusat d'haver-se "podemitzat". De fet, ha carregat contra el líder dels socialistes per la definició d'Espanya com un estat "plurinacional" i de Catalunya com una "nació cultural". "Sánchez diu una cosa i la contrària en molt poc marge de temps", ha denunciat la dirigent de la formació taronja.

stats