INVESTIDURA ESPANYOLA
Política 13/07/2016

El PSOE s'espolsa la pressió: "El no a la investidura de Rajoy és definitiu"

Antonio Hernando rebutja convocar un nou comitè federal o consultar la militància, ja que afirma que és unànime la negativa a abstenir-se davant el líder del PP, a qui li demana que sedueixi CDC o PNB

Efe
2 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez

MadridEl portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha assegurat aquest dimecres que el vot contrari del seu partit a la investidura de Mariano Rajoy és "definitiu", motiu pel qual no creu necessari tornar a convocar el comitè federal, ni consultar a la militància per estudiar una possible abstenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hernando ha transmès aquest missatge poc abans de la reunió que Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, mantindran al Congrés a partir de les 11 h en el marc dels contactes del president del govern espanyol en funcions per intentar la seva investidura, en el marc dels quals el president de C's, Albert Rivera, ha posat pressió als socialistes en obrir-se a una abstenció per facilitar la continuació del líder del PP a la Moncloa.

"No canviarem d'opinió. Per tant, no hi ha necessitat d'un nou comitè federal, ni d'una consulta a ningú. La decisió és definitiva", ha afirmat Hernando en declaracions al programa 'Espejo público' d'Antena 3, en referència a la decisió del darrer consell federal socialista, per tancar qualsevol porta a la possibilitat que els socialistes almenys s'abstinguin.

El portaveu parlamentari ha subratllat que al PSOE, "tots estan d'acord" en el rebuig a Rajoy i ha posat com a exemple el fet que la presidenta andalusa, Susana Díaz, reiterés aquesta postura dimarts. Així, Hernando ha manifestat que el no a Rajoy "és tan rotund" com el fet que el PSOE no intentarà conformar una majoria alternativa de govern amb partits com Podem, en considerar-ho inviable.

D'aquesta manera, ha posat èmfasi en el fet que, si un partit com el PSOE vol "recuperar la credibilitat i la confiança dels ciutadans, ha de ser coherent". "Si ara canviem d'opinió, estaríem perdent tota la credibilitat i tota la confiança dipositada en nosaltres", ha afegit el dirigent socialista, que ha opinat que, tanmateix, unes terceres eleccions serien "un fracàs col·lectiu" en què el seu partit no està pensant.

Per evitar les urnes, Hernando ha emplaçat el PP a buscar els suports necessaris en partits afins ideològicament, com el PNB o Convergència, com va fer l'expresident José María Aznar el 1996. "Aznar aclamava des del balcó de Gènova allò de 'Pujol, enano, habla castellano' i va passar a parlar català en la intimitat. Doncs que Rajoy faci classes de català a la nits per atreure vots d'aquells que no són la seva alternativa. Que ho intenti, que faci esforços", li ha exigit.

stats