Política 27/10/2016

El PSOE reivindica l'abstenció: "Som els responsables d'acabar amb el bloqueig"

Antonio Hernando intenta marcar distància amb el PP i s'atribueix el rol d'oposició

Dani Sánchez Ugart / Maiol Roger
2 min
Hernando i Rajoy durant les seves intervencions, aquest dijous

MadridLa segona jornada del debat d'investidura de Mariano Rajoy ha començat amb una de les intervencions més esperades: la del socialista Antonio Hernando, ferm defensor del "'no' és 'no'" i portaveu silenciós del PSOE des de principis de mes, quan l'anterior líder del PSOE, Pedro Sánchez, va ser defenestrat. Obligat a defensar l'abstenció, Hernando ha defensat el paper dels socialistes i ha carregat contra Podem per no haver fet president Sánchez després del 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els socialistes som els responsables d'acabar amb el bloqueig", ha presumit Hernando, que ha volgut justificar l'abstenció tot i el rebuig al candidat d'investidura: "Senyor Rajoy, vostè no ens agrada com a president del govern, perquè no ens agraden les seves polítiques. Però ens agrada aquest país. Avui Espanya ens necessita".

El socialista ha valorat la mà estesa al diàleg de Rajoy, però li ha demanat que abans rectifiqui. "Vostè diu que ens assemblem molt, però la reforma laboral o la llei mordassa no la van aprovar amb nosaltres", ha asseverat Hernando en el torn de contrarèplica.

Hernando ha volgut deixar clar a Rajoy que el vot dels socialistes només serà per a la investidura, i que si vol comptar amb el PSOE durant la legislatura "s'ho haurà de guanyar setmana a setmana, votació rere votació". I l'ha advertit: "És molt difícil que nosaltres donem suport als pressupostos". El socialista ha deixat clar que Rajoy no pot "comptar" amb ells per retallar, i que haurà de quadrar els comptes com demana Brussel·les amb mesures d'increment dels ingressos.

El PSOE necessita reivindicar-se davant Podem, que vol discutir-li el paper de líder de l'oposició. Hernando ha carregat contra el partit lila per no haver permès la investidura de Pedro Sánchez després del 20-D, un gest que segons el portaveu socialista "no serà fàcil d'oblidar, no s'esborrarà, i el recordaran milions de ciutadans durant moltíssims anys". "Impedeixen que avui hi hagi un president d'esquerres", ha sentenciat Hernando, que ha presumit de pedigrí recordant que el PSOE té 137 anys d'història i que ha estat un partit "fonamental per consolidar la democràcia". Els socialistes, ha promès, faran una "oposició ferma i constructiva".

Hernando ha provat el to que haurà de gastar el PSOE: mantenir-se ferm en l'oposició però justificant el gest de fer president Rajoy. El socialista ha carregat contra el president espanyol per la corrupció, per les polítiques socials i per l'immobilisme. Davant l'independentisme, Hernando ha proposat "dialogar fins a la sacietat" i ha insistit en la reforma constitucional per fer d'Espanya "una nació amb diversos sentiments de pertinença". Davant el procés, ha subratllat Hernando, "la sola aplicació de la llei i el pas del temps" no aporten una solució.

Els socialistes votaran avui no en bloc per evidenciar que Rajoy "no és el president que Espanya necessita". Però Hernando ha justificat l'abstenció –no la secundaran tots els diputats socialistes– perquè el PSOE no ha estat capaç de teixir una alternativa. "Ens sobren raons per no confiar en vostè, però no hi ha raons per mantenir el bloqueig i portar Espanya a unes terceres eleccions". A la bancada l'escoltava Pedro Sánchez. Ell i els diputats més afins han evitat aplaudir Hernando.

stats