Política 28/10/2016

El PSOE aguanta la respiració a l'espera que Sánchez decideixi si votar 'no' o deixar l'acta de diputat

L'exsecretari general compareixerà dissabte al matí al Congrés per anunciar la seva decisió

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez ahir al Congrés en el moment de dir 'no' a Rajoy en la primera votació del debat d'investidura. EFE

MadridEl PSOE aguanta la respiració abans de la votació de dissabte, en què tota la bancada socialista té el mandat de Ferraz d'abstenir-se. Els ulls estan posats en Pedro Sánchez. L'exsecretari general del PSOE desfulla la margarida sobre què fer: deixar l'acta de diputat o bé votar 'no' en la investidura de Mariano Rajoy i liderar un corrent crític dins del partit. Els diputats més pròxims li han demanat que es quedi i voti 'no' a Rajoy. Però tampoc hi ha consens dins de les seves files, ja que per a alguns trencar la disciplina de vot significaria perdre legitimitat per tornar-se a presentar a la secretaria general del partit. D'altres esgrimeixen que l'única manera de tenir una tribuna des d'on optar de nou a liderar el PSOE és mantenir l'escó al Congrés, on Sánchez conserva els diputats més afins, que no han pogut ser expulsats de Ferraz. La decisió l'anunciarà aquest dissabte en una roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Del que faci Sánchez dependrà també, en bona part, el que faran la resta de díscols. Els 7 diputats del PSC, liderats per Meritxell Batet, ja han deixat clar el seu 'no', així com les independents Margarita Robles i l'exmilitar Zaida Cantera, número dos i sis per Madrid respectivament. L'aragonesa Susana Sumelzo i l'exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza se sumen a la llista. Aquests ja estan clars, però el nombre podria créixer amb els dos diputats balears, alguns valencians, gallecs i lleonesos si Sánchez lidera la rebel·lió.

El xoc de trens que va començar fa més d'un mes amb la dimissió en bloc de part de l'executiva pot arribar a la màxima intensitat dissabte. Si Sánchez decideix al final desafiar la gestora, votar 'no' i mantenir l'acta de diputat estarà fent el seu propi cop d'estat a la nova direcció liderada per l'asturià Javier Fernández. La gestora pot demanar-li la dimissió, però mai pot fer-li estripar l'acta de diputat i, en última instància, es podria culminar la divisió del PSOE amb un grup de diputats que anessin a parar al grup mixt.

Sánchez ha estat aquest matí al Congrés per deliberar amb altres diputats les opcions que té sobre la taula. Ha marxat sol en cotxe i no ha volgut respondre als periodistes que l'han perseguit per tota la Carrera de San Jerónimo. La crisi al PSOE s'ha convertit a Madrid en un vodevil que ja té més seguidors que algunes sèries de televisió. Segons fonts socialistes, Sánchez tenia coll avall ahir que deixaria avui l'acta de diputat, però va començar a dubtar al llarg del dia després de parlar amb tot d'afins seus. Pot ser que Sánchez no anunciï la seva decisió final fins demà a última hora i n'informi amb un tuit: tothom té clar que si es presenta al Congrés serà per votar 'no'.

stats