CRISI SOCIALISTA
Política 07/11/2016

El PSOE urgeix a revisar la relació amb el PSC

La nova executiva d’Iceta incorpora Núria Marín de número dos i prioritza evitar el trencament

Marc Toro
3 min
El líder del PSC, Miquel Iceta, ahir en el seu discurs al congrés del partit després d’aprovar la nova executiva (darrere seu).

BarcelonaEn plena crisi amb el PSOE, el 13è congrés del PSC, que va començar divendres i va acabar ahir, es podria llegir com la crònica d’una absència anunciada: la de la gestora del PSOE. Pel Palau de Congressos de Barcelona, on el partit català hi celebrava el seu conclave, van passar companys socialistes balears, valencians i bascos, entre d’altres, però ni Javier Fernández -que va al·legar “problemes d’agenda”- ni cap altre membre de l’òrgan que dirigeix va considerar oportú assistir-hi. Un cop aprovada la nova executiva del PSC, però, les coses han canviat. Fonts de la gestora del PSOE confirmaven ahir mateix a l’agència Efe la intenció de mantenir una reunió de forma “immediata” amb la direcció de Miquel Iceta per revisar la relació entre els dos partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada s’emmarca en el context de les amenaces que arriben des de Madrid des d’abans fins i tot que el PSC trenqués la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy: una expulsió dels òrgans de direcció del PSOE mitjançant la modificació del protocol que uneix totes dues formacions des del 1978. I aquesta és precisament la situació que volen evitar els socialistes catalans, que en el full de ruta aprovat al congrés no contemplen tocar les relacions amb el seu partit germà.

“No ens agradaria que alguns, per activa o per passiva, ens deixessin de banda o ens excloguessin de la possibilitat de compartir un futur conjunt”, va reblar ahir Iceta, reivindicant la presència del PSC al “pont de comandament” de Ferraz. Durant els tres dies de congrés el primer secretari ha fet equilibris en el to del seu discurs cap al PSOE per deixar clares tant la voluntat inqüestionable de continuar caminant amb els socialistes espanyols com l’exigència de veu pròpia a Madrid. “L’únic que no podrem acceptar és una porta tancada, una orella tapada”, va insistir ahir entre aplaudiments.

L’equip del PSC que treballarà per al diàleg i l’entesa no està definit, però no seria estrany que l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que ahir va ser nomenada adjunta a la primera secretaria -un nou càrrec a l’executiva que equival a número dos del partit-, tingui un paper rellevant en les converses amb la gestora. “Coneix el PSOE”, recorden fonts pròximes a la nova mà dreta d’Iceta, donant a entendre que seria una figura de consens per parlar amb Ferraz.

Una direcció ‘in extremis’

El nou càrrec al partit de Marín també genera consens intern, necessari davant les dificultats amb què ahir es va acabar de conformar la nova direcció. La negociació entre Iceta i Núria Parlon, que demanava renovació al capdavant del partit -amb l’aval del 46% dels suports recollits a les primàries-, va acabar ahir cap a les cinc de la matinada, quatre hores abans que la direcció fos presentada al congrés i després que a la nit l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i molts dels seus afins haguessin marxat en bloc del Palau de Congressos en vista de la falta d’acord.

La proposta d’executiva que finalment va tirar endavant inclou fins a 49 persones (l’anterior era de 45): 24 dones i 25 homes. Iceta hauria volgut que l’equip al capdavant del partit fos més reduït, però va admetre que calia fer un esforç per “incorporar” a l’executiva “el que han representat les primàries”. En aquest sentit, Parlon va ser nomenada secretària de política municipal i formació, tal com havia demanat, i la secretaria d’organització -principal escull en les negociacions- va acabar en mans d’una figura de consens: Salvador Illa, primer secretari del Vallès Oriental, exalcalde de la Roca del Vallès i actual coordinador del grup municipal socialista a Barcelona.

La nova direcció, que és més jove, paritària i amb una important representació municipal, manté l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, com a president del partit i dóna més pes a la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, que s’encarregarà de l’àrea de política institucional, econòmica i social. Una de les noves incorporacions a l’executiva, en què hi ha una quinzena de dirigents pròxims a Parlon, és la de Meritxell Batet, cap de files dels socialistes al Congrés i blanc de les crítiques del PSOE des de la investidura de Rajoy. Batet s’encarregarà, precisament, d’una nova secretaria d’impuls federal, mentre que l’eurodiputat Javi López serà secretari d’impuls europeu. Com també va demanar Parlon, al capdavant de les polítiques d’igualtat hi haurà una dirigent afí: Lluïsa Moret, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat.

stats