Política 16/07/2012

Jordi Pujol: "Espanya ha perdut la guerra contra si mateixa"

L'expresident de la Generalitat denuncia el cafè per a tothom com un "defecte de fabricació" de la Transició

Joan Rusiñol
2 min

Aranjuez"Espanya ha perdut la guerra contra si mateixa". Ho afirma amb rotunditat l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que aquest dilluns ha participat en un curs d'estiu, dirigit pel diputat de CiU Jordi Xuclà, a la Universitat Rey Juan Carlos I, a Aranjuez. Assumida la derrota, ara toca assumir-ne les conseqüències: "És el paisatge de la desolació, un paisatge trist". Es tracta d'una guerra "cruel", que no és física i que no s'ha perdut contra una suposada "insolidaritat egoista" dels alemanys, sinó que l'estat espanyol s'ha entrebancat amb els propis errors dels últims anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Pujol, el problema espanyol ha estat la seva "frivolitat", derivada d'un creixement desorbitat en poc temps, barrejat amb una actitud "hedonista" i una "bronca constant". "La societat s'ha emborratxat de prosperitat", ha afirmat, per explicar com s'ha arribat fins a la situació actual, amb un rescat de la banca que, per ell, suposa 'de facto' una tutela europea "guardant les aparences" per no ferir més "l'orgull" espanyol. Aquesta situació es produeix, segons l'expresident, des del maig del 2010, quan José Luis Rodríguez Zapatero va haver de fer un gir precipitat a la seva política fins aleshores.

En aquest context, detecta com un dels grans problemes de l'estat espanyol la manca d'una "classe [política] nacional i patriòtica", a diferència del que passa, per exemple, a Alemanya. En el paisatge després del batalla perduda, ha contraposat l'actitud espanyola amb la "moral" de reconstrucció dels alemanys després de la Segona Guerra Mundial i la capacitat de l'excanceller socialdemòcrata Gerhard Schröeder i l'oposició conservadora per fer les reformes necessàries en temps de bonança. En aquella època, ha recordat, l'expresident espanyol José María Aznar "gaudia humiliant" el dirigent alemany.

Desprestigi de l'estat autonòmic

Pujol, en canvi, ha lloat els polítics de la Transició, que considera que es van fer "bé" la seva feina, malgrat alguns "defectes de fabricació, com el cafè per a tothom". Situacions que, amb el pas del temps, s'han posat de manifest. Per ell, cal repensar-lo "salvant-ne" els aspectes positius, perquè està "desprestigiat" com la majoria de les institucions de l'Estat, com "el Tribunal Constitucional, el Suprem o el Banc d'Espanya". Ha recordat que hi ha polítics espanyols com Alfonso Guerra o José Bono que ja titllen d'"error" haver donat autonomia a tots els territoris més enllà de Catalunya i Euskadi. Pujol dubta que sigui possible desmuntar aquest entramat i deixar l'autogovern només per a les dues nacions que realment el reclamaven el 1978.

En el cas de Catalunya, ha avisat que aquest escenari té repercussions "especialment greus". Les relacions amb Madrid estan "fatal", ha dit, en el seu pitjor moment. Pujol, que no ha volgut entrar a fons a desgranar el futur de l'encaix entre Catalunya i Espanya, ha titllat el govern del PP de tenir una actitud "molt antiautonomista".

En la nova etapa, ha apostat per fer "balanços qualitatius" dels polítics, que ja no es poden valorar per les obres fetes, sinó per com les fan i les expliquen. El millor polític, ha sentenciat, serà el més "seriós, el més honest". Malgrat la situació actual, ha afirmat que Espanya se'n sortirà si "recupera la modèstia i la confiança".

stats