Política 26/05/2016

Pablo Iglesias avisa els empresaris catalans que "tard o d'hora" hi haurà un referèndum

El líder de Podem defensa que la seva política econòmica sí que és viable a la zona euro

Sara González
2 min
Pablo Iglesias amb el president del Cercle d'Economia, Antón Costas / MANOLO GARCÍA

Sitges"Tard o d'hora" hi haurà un referèndum a Catalunya. Aquesta és l'advertència que ha llançat el líder de Podem, Pablo Iglesias, en la seva conferència en les jornades que el Cercle d'Economia celebra a Sitges, un context en el qual la seva defensa del referèndum genera recels. El secretari general de la formació lila, que debuta en la principal trobada de l'empresariat català, ha defensat que la consulta s’ha de poder fer amb "total normalitat institucional" i que ja hi ha mecanismes legals, com ara l’article 92 de la Constitució, entre d’altres, perquè se celebri.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop més, Iglesias ha subratllat que no es pot posar en dubte la defensa aferrissada que fa Podem del referèndum i ha revelat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reconèixer "la claredat" de la formació que lidera en la reunió que van mantenir a principis d'abril al Palau de la Generalitat.

Iglesias, que l'any passat va ser l'únic líder dels partits d'àmbit estatal que no va ser convidat pel Cercle d'Economia, ha volgut demostrar davant d'un escenari hostil que aspira a governar Espanya amb unes propostes econòmiques que sí que són viables dins del marc de la Unió Europea per molt que es posin en dubte des de l''statu quo'. Ha insistit que les polítiques impulsades tant pel PP com pel PSOE han desembocat en una "dècada perduda" i que la combinació "d’austeritat i devaluació interna" no ha fet més que fer encara "més profunda una recessió" per la qual els ciutadans han pagat un preu massa alt. És per això que ha advocat per revertir les retallades, instaurar mesures destinades a garantir les necessitats bàsiques dels ciutadans i millorar els serveis públics i la creació d’ocupació de qualitat i amb "sous decents".

Iglesias també ha defensat que es fixi un impost als bancs perquè retornin els diners públics que es van destinar al rescat, que es multin les entitats bancàries que tinguin pisos buits i que es batalli per acabar amb el frau fiscal que cometen "majoritàriament" les grans empreses.

Sobre l'intent fracassat de formar un govern a Espanya, Iglesias ha assegurat que "tots els partits en són responsables" però que no es pot acusar Podem de no haver estat "coherent". De cara al 26-J, ha insistit que només hi ha dues alternatives: o un govern del PP o un on hi sigui Podem. L'"àrbitre" qui ho decidirà, ha dit, serà el PSOE.

stats