Política 16/11/2015

Pacte amb la CUP o eleccions al març? Partits i entitats hi diuen la seva

El conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, obre el debat en un article a l'ARA en què deixa clar que Junts pel Sí no pot acceptar les condicions dels cupaires

Ara
4 min
Antonio Baños ha pronunciat el seu primer discurs com a president del grup parlamentari de la CUP / PERE VIRGILI

BarcelonaEl conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, ha estat el primer a disparar. En un article publicat aquest dijous a l'ARA, ha deixat clar que Junts pel Sí (JxSí) no pot acceptar les condicions de la CUP per arribar a un acord d'investidura, encara que això suposi repetir eleccions al març. Aquesta presa de posició ha generat una allau de reaccions de partits i entitats i ha posat sobre la taula un debat que ja fa temps que CDC planteja a JxSí pel veto dels cupaires a Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cliqueu aquí per llegir l'article sencer del conseller en funcions Andreu Mas-Colell

Francesc Homs

Conseller de la Presidència en funcions

El conseller de la Presidència en funcions i candidat de Democràcia i Llibertat al 20-D, Francesc Homs, ha subscrit l'article de Mas-Colell, i ha estat molt contundent amb els d'Antonio Baños: "No pot venir la CUP amb 10 diputats i carregar-s'ho tot", ha etzibat en una entrevista a TV3. Homs ha acusat els cupaires d'estar frenant el procés sobiranista amb el seu bloqueig a la investidura de Mas, i ha assegurat que no s'entén que un dilluns aprovin la declaració de ruptura i després impedeixin que Catalunya tingui un president i un govern forts. "Si la CUP fa una rectificació de la seva posició potser hi ha acord. S'ha de replantejar tot", ha insistit el conseller.

Gabriel Rufián

Candidat d'ERC al 20-D

El cap de llista d'ERC al 20-D, Gabriel Rufián, ha insistit que s'ha d'arribar a un acord "sí o sí", i per això ha fet una crida a "la calma i a la prudència, el pragmatisme i la generositat" de tots els actors implicats. "No ens deixem portar per aquesta maquinària mediàtica que reflecteix que això és un caos i un drama, no fem soroll i no escoltem el soroll", ha sentenciat Rufián. Fonts republicanes han confirmat que la formació està molesta per les acusacions creuades entre CDC i la CUP a través dels mitjans.

Antonio Baños

Cap de files de la CUP al Parlament

Davant aquest seguit de declaracions, la CUP aposta per la discreció. "Responsabilitat, paciència i consens", recomanen fonts de la CUP consultades per l'ARA, i afirmen que les paraules dels dirigents de CDC no canvien la seva postura sobre la negociació. L'única reacció dels cupaires han estat tres piulades que, recuperant frases d'Antonio Baños, el cap de files al Parlament, han insistit en refusar unes noves eleccions.

El propi Antonio Baños ha publicat un article a 'El Món' , en què ha afirmat que en dies on "el soroll i els nervis són més intensos" cal que "s'obrin pas les idees polítiques més agosarades". Segons diu, formar un Govern sense pensar-ne abans l'arquitectura "farà un mal al país tan gran com dilatar més enllà del que és necessari" la formació de l'executiu. Per a la CUP, diu, saber "per a què ha de servir i què ha de regir" el futur Govern hauria de ser un debat "gairebé tan important" com el nom del president.

Carme Forcadell

Presidenta del Parlament

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha limitat a afirmar que, davant les negociacions entre JxSí i la CUP per investir un president del Govern, "cal tenir paciència per arribar al millor acord".

Jordi Sánchez

President de l'ANC

"Tenim la sensació que estem en un equador, i mentre seguim avançant tenim algun risc evident d'erosió d'aquest procés", ha reaccionat el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, que ha afegit: "Quan llegim o escoltem segons quines declaracions i posicionaments, siguin de la CUP, d'ERC o CDC, és quan tenim clar que tenim pressa, perquè estem en un moment de les negociacions en què, tenint-ho tot a tocar i la voluntat explícita d'acord de les parts que no tenen com a preferència unes noves eleccions anticipades, es podria produir la paradoxa que els esdeveniments acabessin, per erosió, a altres escenaris. Per això apel·lem ara a la responsabilitat". L'ANC ha exigit aquest mateix dilluns un acord "sense exclusions" abans del 27 de novembre.

Miquel Iceta

Líder del PSC

Davant l'estira i arronsa entre uns i altres, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha estès la mà a JxSí per a un acord de govern d'"unitat catalanista", sempre que la coalició liderada per Artur Mas "rectifiqui" i "revoqui" la resolució d'inici del procés cap a la independència i impulsi un programa de reformes. El nou executiu hauria d'"enfortir l'autogovern, millorar el finançament i arribar a un nou pacte amb la resta d'Espanya", ha considerat.

Josep Antoni Duran i Lleida

Líder d'Unió

El líder d'Unió i cap de llista del partit al 20-D, Josep Antoni Duran i Lleida, ha recriminat al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, les "concessions" fetes Artur Mas "concessions" per intentar aconseguir la seva investidura: "Jo no hauria negociat amb la CUP", ha dit. Segons el seu parer, després de l'aprovació al Parlament de la declaració rupturista, Mas hauria d'haver instat la CUP a oferir-li el seu suport sense contrapartides. Duran ha alertat dels riscos d'"entrar en el joc de la negociació" amb l'esquerra antisistema, que té un "model de societat antagònic" al de CDC.

stats