ESTRATÈGIA ANTITERRORISTA
Política 03/02/2015

Pacte d’estat en any electoral

El PSOE cedeix i subscriu amb el PP l’acord antijihadista, que avala la cadena perpètua encoberta

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
UN ACTE SOLEMNE DE 15 MINUTS I SENSE PREGUNTES Pedro Sánchez era reticent tant a la cadena perpètua com a firmar l’acord des de la Moncloa. Però al final va cedir en 
 Els dos punts. Amb només dues hores d’antelació, el PP i el PSOE van convocar la premsa per a la signatura. Tant Sánchez com Rajoy vestien igual, tot i que semblava que s’haguessin intercanviat el color corporatiu de les corbates.

MadridNomés queden dos mesos per a les eleccions andaluses, quatre per a les municipals i deu per a les generals, si no hi ha cap sorpresa d’última hora, però el PSOE ha decidit subscriure un pacte d’estat amb el PP per combatre el terrorisme jihadista. És el segon que firma aquesta legislatura -després d’un pacte europeu l’estiu del 2013 per demanar a Brussel·les mesures de xoc en contra de l’atur juvenil-, i el quart en contra del terrorisme en les últimes tres dècades. La negociació ha sigut un llarg estira-i-arronsa, però el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, va accedir a protagonitzar ahir, al costat del president espanyol, Mariano Rajoy, la signatura de l’entesa en un acte solemne a la Moncloa. L’ Acord per consolidar la unitat en defensa de les llibertats i la lluita contra el terrorisme és el resultat dels atemptats a París.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Durant els últims 27 anys el PSOE sempre ha anteposat la necessària unitat contra el terrorisme a les qüestions partidistes”, va defensar Sánchez en una breu intervenció sense preguntes. “Contra el terrorisme i per la llibertat sempre hem estat junts i sempre estarem junts [PP i PSOE]”, va afegir Rajoy. Des del govern espanyol es reivindica que l’acord és un “missatge nítid” als radicals i també una “renovació dels vots” entre els dos grans partits a l’Estat. Populars i socialistes es presenten en el pacte com “les forces polítiques demòcrates”, tot i que fins ara no han obert l’acord a la resta de formacions.

La foto de l’acte de la signatura -en el qual Rajoy i Sánchez també van pactar que el debat de política general sigui el 24 i el 25 de febrer- arriba l’endemà que els socialistes es reivindiquessin com l’“esquerra seriosa” capaç de batre els populars davant de Podem i pocs dies després que rebutgessin al Congrés el retorn a la cadena perpètua. Amb el pacte antijihadista, però, el PSOE acaba cedint a l’anomenada “presó permanent revisable”. L’estratègia per justificar-ho és que en l’acord s’estipula que “als delictes de terrorisme amb resultat de mort els serà sempre aplicable la màxima pena privativa de llibertat recollida al Codi Penal”. Avui aquesta pena és de 35 anys, però serà perpètua amb la reforma del PP. El PSOE s’ha compromès a derogar la norma si arriba a la Moncloa, i d’aquesta manera s’aferra a defensar que no ha avalat la màxima mesura privativa de la llibertat. De la mateixa manera, els populars han accedit a incloure una clàusula a l’acord en què es comprometen a seguir subscrivint-lo encara que canviï la pena de presó.

L’acord va de bracet d’una proposició de llei que està previst que es registri al Congrés avui mateix i que ja es prengui en consideració la setmana que ve, per acabar aprovant-se el 19 de febrer. És durant aquest període en què el pacte s’obre de “bat a bat” a la resta de partits. IU va criticar ahir la incoherència del PSOE amb la cadena perpètua i que acabés cedint a “l’abraçada de l’ós” del PP, i UPyD va criticar que el pacte no s’hagués obert a tots els partits des del principi. CiU ja ha avançat que no té previst signar-lo, però que es planteja votar a favor de la proposició de llei al Congrés.

De la mà del Codi Penal

La tramitació d’aquesta norma serà exprés, una celeritat buscada pel PP amb l’objectiu que acabi enganxant-se a la tramitació del Codi Penal al Senat, on està previst que la norma es debati la primera setmana de març. Fonts de l’executiu remarquen que una llei no es pot entendre sense l’altra, com també que no tindria sentit que un violador passés més temps a la presó que un terrorista que ha matat gent. Les mateixes fonts asseguren que ja s’està treballant perquè el nou Codi Penal, el més dur de la democràcia, entri en vigor aquesta legislatura. De fet, ja s’ha comunicat als magistrats que volen que les penes més dures ja siguin vigents d’aquí pocs mesos.

stats