Política 28/07/2016

El Parlament limita a 150 euros els regals que poden rebre els diputats

La cambra aprova per unanimitat un codi de conducta que incorpora sancions per a aquells que l'incompleixin

Ara
2 min
Imatge del ple  del Parlament aquest dijous

BarcelonaPer unanimitat. Els 131 diputats presents al Parlament aquest dijous al matí han aprovat limitar a 150 euros el valor dels regals que poden rebre. Aquest és un dels punts del nou codi de conducta que ha ratificat la cambra, que desenvolupa la llei de transparència i que obliga els parlamentaris a fer públiques les seves agendes i a presentar una declaració d'interessos econòmics –a més de la de béns que ja presenten actualment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La norma, que preveu sancions que van dels 600 als 12.000 euros en cas d'incompliment, s'emmarca dins la llei de transparència i defineix els principis bàsics als quals els diputats s'han d'ajustar en tot moment: la integritat, l'honorabilitat, l'objectivitat, la imparcialitat, la transparència, la responsabilitat i l'austeritat.

Una de les principals novetats del codi de conducta se centra en el conflicte d'interessos. Fins ara, es tenia en compte l'activitat del mateix diputat, però ara s'amplia el cercle fins al segon grau de consanguinitat i afinitat, és a dir, fins a avis, néts, germans i cunyats. Per tant, els diputats no podran prendre part en les decisions que estiguin relacionades directament amb matèries en les quals poden estar implicats familiars de fins a un segon grau. En cas de sospita, la mesa del Parlament podrà demanar informació concreta.

Tots els grups han reconegut que amb aquest codi no es posa fi a les males pràctiques ni a la corrupció, i per això cal que els òrgans del Parlament "no abaixin la guàrdia" per detectar-les. El vicepresident primer de la mesa, Lluís Maria Corominas, ha admès que "d'avui per demà la gent no serà menys corrupta, però aquest text l'hi posa més difícil".

Pel que fa a les retribucions, el codi obre la porta a reduir el sou a aquells diputats que realitzin, en paral·lel a la feina parlamentària, altres activitats compatibles que també els comportin ingressos.

stats