Política 05/04/2016

Pilota endavant de la mesa del Parlament: manté amb condicions la moció rupturista de la CUP

La majoria independentista desestima les peticions de reconsideració de l'oposició i manté en l'ordre del dia del ple d'aquesta setmana el debat. Si en el tràmit d'esmenes no es modifica el text, el ple es podria suspendre dijous per decidir si manté la votació

M.colomer
4 min
Simó, Forcadell i Corominas, aquest dimarts al Parlament

BarcelonaPilota endavant de la mesa del Parlament al voltant de la moció de la CUP per refermar la vigència de la declaració rupturista del 9-N anul·lada pel Tribunal Constitucional. La majoria independentista de l'òrgan de govern de la cambra ha desestimat aquest dimarts les peticions de reconsideració de l'oposició –quatre vots en contra de JxSí, dos a favor de C's i PSC i un vot no emès de Catalunya Sí que es Pot– i manté en l'ordre del dia del ple d'aquesta setmana la moció de l'esquerra independentista, malgrat l'informe dels lletrats que recomanava no admetre-la a tràmit per motius jurídics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, si entre el termini d'esmenes, que acaba aquesta tarda a les sis, i just abans que es debati la moció, dijous, Junts pel Sí i la CUP no s'han posat d'acord per modificar el contingut del text perquè no entri en contradicció amb l'anul·lació del TC, els grups hauran de decidir 'in extremis' si mantenen el debat i la votació o si modifiquen l'ordre del dia i la retiren. De fet, si el text que arriba al ple dijous no s'adapta a la sentència del TC, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, plantejarà que la moció decaigui de l'ordre del dia en una decisió que haurien de votar el conjunt dels diputats.

La CUP, disposada a esmenar el text

Les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Anna Gabriel han mostrat satisfacció per la decisió de la mesa i han obert la porta a esmenar el text per "millorar-lo". Això sí, la CUP ha deixat clar quins considera que són els dos pilars del text: la "vigència" de la declaració del 9-N anul·lada pel TC, de manera que esdevindria l'anunci formal de la desobediència, i el suport als electes locals investigats per haver explicitat l'adhesió a la declaració.

La negociació de JxSí i la CUP se centrarà, més que en el contingut del text, en la fórmula concreta del redactat, segons les fonts dels dos grups consultades per l'ARA, perquè, en funció de la fórmula que s'utilitzi, el TC tindria més o menys fàcil trobar evidències i motius per impulsar sancions –incloses inhabilitacions– davant l'eventual desobediència d'una sentència seva, que el grup majoritari del Parlament per ara encara vol evitar. Això porta a concloure un acostament en la majoria de la moció, per bé que admeten que veuen complicat consensuar tot el text.

La mesa argumenta que no els pertoca fer "cap judici d'oportunitat política sobre el contingut material" de les iniciatives ni "valorar de fons" la proposta, tampoc si s'adequa a l'Estatut i la Constitució. Així, ha defensat que la moció de la CUP compleix els requisits que li exigeix el reglament, i fa especial èmfasi en la "congruència" entre el text dels cupaires i la interpel·lació que la motiva.

A més, argumenta que les mocions no incorporen un mandat normatiu, de manera que no són "susceptibles" de contradir-se amb l'Estatut o la Constitució en termes "estrictament jurídics". Finalment, l'òrgan que presideix Carme Forcadell recorda que l'admissió a tràmit està "condicionada" pel punt 1 de la moció, que es refereix explícitament a la desobediència de la sentència del TC sobre la declaració del 9-N. Malgrat tot, ha prioritzat el debat parlamentari i "el dret d'iniciativa" i "atendre el text final que es presenti a votació", a l'espera que s'hi puguin presentar esmenes i transaccions. També, considera que no es pot atribuir a les sentències del TC "la capacitat de restringir l'exercici futur de les funcions parlamentàries, perquè és notòriament desproporcionat i contrari" a la jurisprudència constitucional.

L'oposició carrega contra la decisió de la mesa

El PSC s'ha mostrat "estupefacte" per la decisió "poc seriosa" de la mesa de desestimar la seva petició de reconsideració de l'admissió a tràmit de la moció rupturista. El portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha dit que el text "no és admissible" perquè vulnera una suspensió del TC i perquè no segueix els consells de l'informe jurídic dels lletrats del Parlament.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha acusat Junts pel Sí i la CUP de "degradar" el Parlament en traslladar les seves discrepàncies sobre la moció al ple, en lloc de solucionar-les en les reunions bilaterals dels dos grups. "El Parlament no pot estar tot el dia sotmès a declaracions buides que no porten enlloc", ha afegit.

Més enllà ha anat el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha avisat els membres de la mesa que "incorreran en responsabilitats" en tramitar la moció de la CUP. "Malgrat els intents d'exprimir al màxim el reglament, incorreran en responsabilitat, personalment, perquè estan fent desistiment de funcions", ha explicat, i ha afegit que Junts pel Sí i la CUP "no poden fer descansar la seva funció en els vots dels parlamentaris".

També el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha reclamat aquest dimarts a la tarda a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que no "eviti ni eludeixi la seva responsabilitat i la dels membres de la mesa" en la tramitació i votació de la moció de la CUP sobre la declaració del 9-N i la desobediència. Els populars volen que sigui Forcadell qui retiri la moció i que no traslladi la decisió a tots els diputats del Parlament.

stats