Política 25/08/2017

El Parlament rebutja el veto a la lectura única

Defensa la constitucionalitat de la reforma del seu reglament i reclama al Tribunal Constitucional (TC) que aixequi la suspensió cautelar

Mireia Esteve
2 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acompanyada de Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet

BarcelonaEl Parlament defensa la constitucionalitat de la reforma del seu reglament i reclama al Tribunal Constitucional (TC) que aixequi la suspensió cautelar mentre no pren una decisió definitiva. Els lletrats de la cambra van enviar ahir les al·legacions en les quals critiquen que la finalitat del TC sigui “clarament preventiva” i, per tant, “incompatible amb la naturalesa i el caràcter” que defineixen aquests tipus de recursos. El text el signen el secretari general del Parlament, Xavier Muro; el lletrat major, Antoni Bayona, i el lletrat Joan Ridao, que recorden que la mateixa doctrina del Constitucional descarta fer servir un recurs amb aquesta finalitat preventiva, és a dir, suspendre una norma per evitar que es pugui aplicar “de manera contrària a la Constitució”.

El 31 de juliol el TC va suspendre només un dels punts de la reforma del reglament, el que fa referència a la tramitació de les proposicions de llei per lectura única. El TC interpreta que la majoria sobiranista vol fer servir la lectura única per aprovar, en una sola sessió, la llei del referèndum, contrària a la sentència del TC del 5 de juliol. Els lletrats del Parlament veuen “notablement desproporcionat” mantenir la suspensió, perquè implicaria tancar la porta a fer servir aquest tipus de tramitació per a qüestions “perfectament constitucionals”.

El reglament no parla de l’1-O

Al mes de juny els lletrats de la cambra van fer un informe crític amb la reforma del reglament -perquè no tenia el vistiplau de la majoria de grups parlamentaris- i amb la lectura única, ja que opinaven que podria vulnerar en alguns casos els drets dels diputats. Aleshores recomanaven a JxSí i la CUP que modifiquessin el text per reservar la tramitació en lectura única per a qüestions de molta simplicitat. Ara demanen l’aixecament de la suspensió per permetre que no s’impedeixi als grups proposar la lectura única quan la norma es vulgui tramitar amb termes de “simplicitat” o quan la “naturalesa” de la iniciativa ho aconselli. En l’escrit, lamenten que en el recurs d’inconstitucionalitat es doni per fet que la finalitat de la reforma del reglament és únicament la d’aprovar les lleis que han d’emparar legalment la convocatòria de l’1-O. “Per molt fonamentades que puguin ser aquestes sospites, això no és suficient per modificar els marcs impugnables que estableix la Constitució i la llei del Tribunal Constitucional, ni per desnaturalitzar el caràcter abstracte que defineix la naturalesa del recurs d’inconstitucionalitat. Aquest recurs no pot dependre de la teoria del risc ”, expliquen els lletrats.

Segons els serveis jurídics del Parlament, la cambra catalana té la potestat d’“autoregular-se” a través dels seus reglaments “sense que hi càpiga cap interferència d’un altre poder públic. A més, la reforma del reglament “no vulnera el dret de participació dels diputats” i ja és vigent en la majoria de Parlaments autonòmics.

stats