PROCÉS SOBIRANISTA
Política 06/09/2017

El Parlament impulsa l’1-O i obre el xoc amb l’Estat

Junts pel Sí i la CUP aprovaran avui per la via exprés la llei del referèndum amb el TC en alerta

Núria Orriols / Gerard Pruna
4 min
Carles Puigdemont responent al Parlament en una sessió de control.

BarcelonaEl dia ha arribat. L’anunciat xoc de trens entre la Generalitat i el govern espanyol prendrà avui la dimensió més àmplia des de l’inici del Procés: Junts pel Sí (JxSí) i la CUP tiraran endavant la llei del referèndum i el Govern convocarà formalment la votació de l’1 d’octubre amb la prohibició explícita del Tribunal Constitucional (TC) sobre la taula. Tot passarà concentrat en hores, al Parlament i en un clima tensionat pel rebuig dels grups de l’oposició que afirmen que la tramitació exprés vulnerarà els seus drets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta estratègia, la majoria independentista intentarà saltar-se el veto de l’Estat i tirar endavant l’arquitectura jurídica de les lleis de desconnexió abans que siguin recorregudes i suspeses pel TC. “Hem preparat tots els escenaris possibles”, asseguren fonts sobiranistes que admeten les incògnites encara obertes per la reacció que tindrà el govern espanyol un cop la mesa del Parlament admeti a tràmit les lleis. De fet, ahir, JxSí i la CUP van sol·licitar un ple extraordinari divendres per “evitar el bloqueig” i “garantir” l’aprovació de les lleis de desconnexió aquesta setmana. Segons fonts sobiranistes, la seqüència serà la següent: a les 9 del matí es reunirà la mesa del Parlament i admetrà a tràmit la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica. L’oposició demanarà la reconsideració de la decisió i la majoria de la mesa es ratificarà en la seva decisió. Començarà el ple -aproximadament a les 10- i Junts pel Sí i la CUP invocaran l’article 81.3 del reglament per incloure en l’ordre del dia la votació sobre la proposició de llei del referèndum i s’acordarà per majoria absoluta debatre la norma malgrat no haver complert tots els tràmits reglamentaris. En aquest punt, la majoria proposarà que s’obri un període d’esmenes a la norma i, mentrestant, s’iniciarà la sessió de control al Govern i al president. Posteriorment, es materialitzarà el debat i la votació sobre la llei del referèndum. Una discussió parlamentària que es pot allargar durant hores -l’oposició pot invocar la mesa en diverses ocasions- i acabarà, això sí, amb la sortida ja anunciada dels diputats del PSC, Ciutadans i el PP de l’hemicicle. Aquesta última imatge conduirà a la convocatòria de l’1-O: el Govern es reunirà en ple al Parlament i tots els seus membres signaran el decret que formalitza el referèndum.

Aquest és el pla, sobre el paper, que preveuen aplicar els independentistes. Fonts coneixedores de l’estratègia, però, admeten que la seqüència pot variar fins a l’últim minut. El govern espanyol estarà preparat per respondre a cada pas que facin JxSí i la CUP a la cambra: està previst un consell de ministres extraordinari i el Tribunal Constitucional també estarà reunit per dictaminar, amb rapidesa, la suspensió de la llei del referèndum i el decret de l’1-O. En funció de la resposta de l’Estat al primer debat i la votació del referèndum, i un cop convocat formalment l’1-O, JxSí i la CUP impulsaran el debat sobre la llei de transitorietat. Si aquest escenari no es materialitzés, la llei es debatria dijous o divendres -en què s’ha demanat un ple extraordinari.

Tensió amb els altres grups

Si en alguna cosa van coincidir ahir tots els grups al Parlament és que el ple d’avui és “excepcional”. Junts pel Sí i la CUP faran valer la seva majoria absoluta per tirar endavant la llei del referèndum amb l’oposició ferma del PSC, el PP i Ciutadans. Catalunya Sí que es Pot valora l’abstenció en la votació final sobre la llei del referèndum però també és bel·ligerant a l’hora de criticar l’aprovació exprés de la norma. La tramitació de les lleis de desconnexió han estat, des del principi, en el punt de mira. Després de l’intent fallit de redactar la llei de transitorietat en ponència conjunta -anul·lada pel TC- i la suspensió de la reforma del reglament que permetia aprovar-la per lectura única, Junts pel Sí i la CUP han optat per invocar l’article 81.3, que, a priori, no està pensat per a la tramitació de proposicions de llei. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE), en el seu dictamen sobre la reforma del reglament, va fer un advertiment en aquest sentit: hi ha tràmits de les proposicions de llei que “són elements essencials i inexcusables”, entre els quals -diu el dictamen- la publicació de la iniciativa, la presentació d’esmenes i el dret dels diputats a apel·lar al CGE. Avui només es donarà cabuda als dos primers requisits. JxSí va justificar el “secretisme” sobre el tempo de la tramitació de les lleis per les “amenaces” de l’Estat. Una argumentació en consonància amb el discurs del portaveu del Govern, Jordi Turull, que va afirmar que fer un referèndum “no és cap delicte” i que qui persegueixi l’1-O penalment estarà “vulnerant la carta de drets humans”.

Sigui quina sigui avui la resposta de l’Estat, la majoria sobiranista dona per feta l’actuació de la fiscalia contra els membres de la mesa de JxSí i CSQP. Ja amb una querella oberta, la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i els membres de la mesa a favor de l’1-O permetran que es tramitin les lleis de desconnexió malgrat la prohibició explícita del TC de canalitzar qualsevol iniciativa que tingui a veure amb el Procés.

stats