Política 09/05/2012

El Parlament taparà amb les quatre barres l'escut borbònic de la façana

Ho farà l'Onze de Setembre, i es restituirà l'escut que fa 80 anys va fer col·locar Francesc Macià. La mesa ho ha acordat amb els vots a favor de tots els grups, amb l'única reserva del representant del PPC

Acn
2 min
La façana del Parlament, amb l'escut de Felip V al centre / ACN

BarcelonaEl Parlament de Catalunya taparà la part central de l'escut borbònic de la façana de la seu amb les quatre barres catalanes. Es restituirà, d'aquesta manera, l'escut que hi havia fa 80 anys, col·locat aleshores per ordre del president de la Generalitat, Francesc Macià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cambra catalana ha acordat fer-ho el pròxim Onze de Setembre, dins dels actes amb motiu del vuitantè aniversari de la inauguració del Parlament, l'any 1932. La mesa ho ha acordat amb els vots a favor de tots els grups, amb l'única reserva del representant del PPC, relativa a l'oportunitat del moment.

El secretari tercer, Josep Rull, va presentar a la mesa el projecte que preveu cobrir amb l'escut institucional de quatre barres, de pedra natural, la part central de l'actual escut d'armes de Felip V, que corona la façana del palau, de la mateixa manera que va fer el president Francesc Macià l'any 1932.

El cobriment només afectarà l'escut de Felip V i no els lleons, la corona ni els altres elements ornamentals que l'envolten. D'aquesta manera es manté la composició volumètrica de la façana i es garanteix el manteniment i l'estat de conservació de l'actual escut, que quedarà tapat al mateix lloc on es troba.

L'actual escut d'armes de Felip V no era originàriament a la façana del palau, sinó en una de les portes d'accés a la Ciutadella (la porta de socors), la fortalesa en forma d'estrella de deu puntes que va fer construir Felip V després de l'entrada de les seves tropes a Barcelona i d'un setge de tretze mesos que va ser l'episodi final de la guerra de successió. La victòria va comportar una duríssima repressió anticatalana, amb el decret de Nova Planta que liquidava totes les institucions polítiques i administratives de Catalunya.

L'any 1869 es va enderrocar la muralla i l'escut es va traslladar a la façana de l'antic arsenal de la Ciutadella, després que l'Ajuntament de Barcelona decidís adaptar-lo a palau reial, malgrat que mai no va arribar a tenir aquesta finalitat.

L'any 1931, l'ajuntament va cedir el palau perquè fos seu del Parlament i durant les obres d'adaptació, coordinades per Josep Tarradellas, aleshores conseller de governació, l'escut es va cobrir per instal·lar-hi el de Catalunya. Les primeres eleccions al Parlament es van fer el 20 de novembre del 1932 i la sessió constitutiva el 6 de desembre del mateix any.

El 26 de gener del 1939, amb motiu de l'entrada a Barcelona de les tropes del general Franco, l'edifici del Parlament va tornar a esdevenir caserna militar fins l'any 1945, en què s'hi va instal·lar el Museu d'Art Modern. En aquesta nova etapa es va eliminar l'escut de Catalunya de la façana i, com a símbol de la sanció imposada a tot un poble, el saló de sessions va ser clausurat i durant trenta-set anys s'hi va impedir l'entrada.

stats