Política 25/07/2013

El Parlament reclamarà l'aplicació de la garantia juvenil d'ocupació i el vot a partir dels 16 anys

L'oposició denuncia que CiU i ERC han pactat les propostes "a l'esquena dels grups parlamentaris"

Sara González
2 min

BarcelonaDemanar al Govern que les seves polítiques adreçades als menors de 30 anys pivoti en la garantia europea juvenil en matèria d'ocupació. Aquest és un dels acords que s'aprovarà amb el suport de tots els grups tret de la CUP en el ple monogràfic sobre joventut que celebra el Parlament. Aquesta garantia preveu que els joves tinguin dret a una nova feina, a més formació o a pràctiques formatives remunerades abans de quatre mesos de finalitzar els seus estudis o d'acabar una feina. El Govern reivindica al govern espanyol 300 milions procedents d'Europa per aquesta fi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una altra de les propostes que prosperaran és la del vot a partir dels 16 anys que han registrat els socialistes. En un principi, la proposta del PSC instava a demanar al govern espanyol que canviés la normativa vigent perquè es pogués votar a partir dels 16 anys. Finalment, la proposta ha quedat en demanar que s'impulsi el reconeixement del vot als 16 anys.

Dues altres propostes que també prosperaran són, per una banda, la creació d'una oficina de retorn que tuteli els joves que marxen a l'estranger per buscar feina i, a la vegada, els ofereixi informació i possibilitats per tornar a Catalunya. Per altra banda, la congelació de les taxes universitàries de cara al proper curs, una mesura que ja havia anunciat el Govern.

L'oposició ha denunciat que CiU i ERC han pactat les propostes entre ells abans de dedicar una sola hora a parlar amb la resta de grups. "No volem ser còmplices de pactes a l'esquena dels grups parlamentaris i de la democràcia", ha etzibat la diputada d'ICV-EUiA Lorena Vicioso. Fonts ecosocialistes asseguren que, degut a aquests fets, s'abstindran en totes les propostes pactades entre CiU i ERC.

"S'han tancat en un despatx", ha denunciat també la diputada de Ciutadans Inés Arrimadas, mentre que el diputat socialista Ferran Pedret ha titllat "d'ocasió perduda" el resultat del ple.

La CUP ha denunciat que la dinàmica parlamentària del ple monogràfic no ha conat marge de temps per arribar a acords amb "cara i ulls" i ha lamentat que les propostes transaccionades per CiU i ERC que es votaran aquesta tarda estan "molt per sota de les expectatives".

stats