FRAU FISCAL
Política 19/02/2015

Entitats socials reclamen a la Generalitat que es presenti com a part perjudicada pel cas Nóos

El Grup de Treball Contra la Corrupció demanen que el Govern reivindiqui que l'IRPF defraudat també l'afecta i així forçar el judici de la infanta Cristina

Roger Tugas
2 min
La infanta podria estudiar separar-se

BarcelonaEntitats socials catalanes han reclamat aquest dimecres que la Generalitat o l'Agència Tributària de Catalunya es presentin com a part perjudicada del cas Nóos, al·legant que les declaracions de l'IRPF fraudulentes d'Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina de Borbó també van minvar els seus ingressos. Catalunya, de fet, ha de cobrar el 50% de les declaracions de la renda de ciutadans amb domicili català, com és el cas, i això es tradueix en més de 150.000 euros que no han arribat a les arques de la Generalitat, segons els informes policials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el Govern podria intercedir perquè la filla de Joan Carles I fos jutjada com a acusada en el judici oral. Per contra, ara es podria aplicar l'anomenada doctrina Botín, que fixa que només pot acusar en un judici el ministeri fiscal o una part legítimament perjudicada, que en aquest cas per ara és la Hisenda espanyola. La Hisenda i la fiscalia estatals, però, ja han acordat que només acusaran Urdangarin, i no la infanta, la qual es manté com a acusada només perquè així ho ha decidit en solitari el jutge instructor de la causa, José Castro. En el moment en què es canviï de jutge en la fase de judici oral, el nou magistrat podria no mantenir l'acusació, atès que cap altra part la reclama. En aquestes alçades del cas, la Generalitat no podria presentar-se com a acusació, però sí com a part perjudicada.

D'aquesta manera, han registrat aquesta petició dirigida a Artur Mas, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, l'Agència Tributària de Catalunya i la Hisenda estatal aquest dijous el Grup de Treball Contra la Corrupció a Catalunya, conformat per Xnet, el diputat de la CUP David Fernández, 15MpaRato, Cafè amb Llet, la FAVB, Hervé Falciani, Itziar González, Raúl Burillo i el Partido X. "Demanem a la Generalitat que faci ús de les eines de què actualment disposa", han assegurat en roda de premsa al Parlament, i han afegit: "És una ocasió magnífica per exercir la sobirania". La intenció de l'actuació que li reclamen al Govern no té "voluntat d'entorpir" el procés que segueix el cas Nóos, però s'han preguntat: "Com pot ser que siguin els ciutadans els que, un cop més, donin pistes sobre com lluitar contra la corrupció i el frau?".

Al seu torn, David Fernàndez ha ironitzat pel fet que, després de la doctrina Botín, ara es vulgui inventar una nova "doctrina Borbón", per la qual el fiscal i l'administració pública només acusin un dels dos membres de la parella defraudadora. "Mentre Botín és el major defraudador d'Espanya de la història, segons s'ha vist en l'amnistia fiscal, i el 'New York Times' apunta que Joan Carles de Borbó té 1.800 milions de patrimoni ocult que no se sap d'on ve", ha recordat.

stats