Política 16/01/2017

Pascal respon a la CUP que els pressupostos "no han de fer olor de ningú"

La coordinadora general del PDECat remarca que aprovar els comptes és imprescindible per completar el full de ruta

Gerard Pruna
3 min
Marta Pascal: "L'operació diàleg no supera la prova del cotó"

BarcelonaLa setmana en què les seccions pressupostàries comencen a debatre's al Parlament, la coordinadora general del Partit Demòcrata (PDECat), Marta Pascal, s'ha mostrat convençuda que la negociació "anirà bé", i ha recordat que és "absolutament necessari" que els pressupostos prosperin per poder continuar amb el full de ruta i celebrar el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la negociació amb la CUP que es va recuperar divendres, Pascal ha subratllat que aquests pressupostos "no han de fer olor de ningú" –en resposta al diputat de la CUP Benet Salellas, que va demanar que havien de fer "olor de CUP i no només del PDECat"–, i ha assegurat que els comptes que han entrat al Parlament tampoc són els que hauria fet el PDECat en cas que tingués majoria absoluta.

En aquest sentit, ha remarcat que no es tracta de "quin segell" porten els pressupostos, sinó que encaixin en el moment "excepcional que viu el país" i que permetin entrar en l'etapa de celebrar el referèndum. Pel que fa a les exigències del PDECat en aquesta negociació ha insistit a no "sobrecarregar" fiscalment les rendes mitjanes i el teixit productiu.

Avançar el referèndum

Pel que fa a la possibilitat d'avançar el referèndum si s'intensifica la judicialització tal com es planteja fer el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Pascal ha admès que el compromís del Govern és fer-lo, com a màxim, abans del setembre del 2017, amb la qual cosa qualsevol data prèvia és possible. Tanmateix, ha fet una crida a no distreure's amb aspectes procedimentals i, tot i "contemplar tots els escenaris", centrar-se a guanyar el referèndum.

Pascal també ha qüestionat que l'Estat pugui fer alguna cosa per entorpir la conferència que faran dimarts que ve al Parlament Europeu el president Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, i ha considerat "inconcebible" que un Estat que forma part de la UE pugui actuar d'alguna forma per impedir un debat en seu parlamentària europea.

Sobre el fet que l'expresident Artur Mas hagi dit aquest dilluns que no forma part dels seus plans ser candidat del PDECat però que no pot autodescartar-se, ha insistit que no és moment de tenir un "debat de noms", i ha assegurat que "quan toqui" el partit té prou talent per fer aflorar.

ERC vol uns pressupostos que "transpirin una mica de cadascú"

Per la seva banda, el portaveu nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Sergi Sabrià, assegura que s'està treballant per a uns pressupostos que siguin "una mica de cadascú". "Volem el pa sencer, però demanem a tothom que faci un exercici de responsabilitat", ha reclamat Sabrià davant una setmana decisiva en la negociació dels comptes de la Generalitat, que, entre d'altres, ha destacat que "ens garanteix que serà l'any amb més professors de la història d'aquest país".

"La nostra feina és buscar el consens entre les posicions quan les posicions són allunyades. Cosir, cosir i cosir. Hi haurà acord i segur que serà bo", ha explicat en roda de premsa. ERC ha reivindicat així la seva tasca perquè els pressupostos puguin aprovar-se després d'uns dies marcats per les crítiques de la CUP, que va acusar els republicans de "falta de compromís" i va demanar que el president s'involucrés personalment en la negociació que ara lidera Junqueras.

Sabrià ha sortit al pas de les crítiques i ha dit: "A ERC se'ns poden dir moltes coses, però no se'ns pot dir que no treballem per complir els nostres compromisos. En les nostres mans han quedat els pressupostos i el referèndum. Ens comprometem a tenir tant una cosa com l'altra".

stats