Política 20/01/2011

Pascual Sala és escollit nou president del Tribunal Constitucional en segona votació

3 min

MadridPascual Sala (València, 1935) ha estat elegit aquest dijous per majoria simple en segona volta president del Tribunal Constitucional (TC) en substitució de María Emilia Casas, que va abandonar la institució el 12 de gener, i de Javier Delgado, president en funcions des d'aleshores. És membre del TC des del 2004 i hauria assolit la presidència amb el suport de la majoria dels magistrats del sector progressista, que l'haurien preferit a l'altre candidat a la presidència, el també progressista Manuel Aragón. Va arribar al TC nomenat pel CGPJ a proposta del govern espanyol i, contràriament a Aragón, era favorable a les tesis menys lesives amb la integritat de l'Estatut aprovat al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sala va ser un dels magistrats que durant el debat del recurs del PP contra l'Estatut de Catalunya van votar a favor de les ponències menys restrictives amb el text que es va aprovar al Congrés el 2006. Sempre es va alinear amb les tesis del sector progressista a què pertany, i de la mà d'Eugeni Gay va donar el seu suport al text que havia redactat la primera ponent de la sentència, la també progressista Elisa Pérez Vera.

També va votar a favor de la part de la sentència sobre l'Estatut que va elaborar la presidenta María Emilia Casas, tot i que en les votacions parcials es va posicionar en contra de la interpretació restrictiva del preàmbul de l'Estatut (també van votar en contra d'aquest apartat la presidenta del TC i la resta de magistrats progressistes, a excepció de Manuel Aragón), que va prosperar gràcies al vot majoritari del sector conservador i del membre díscol del sector progressista, Manuel Aragón.

Precisament Aragón és l'altre candidat a la presidència que tenia més possibilitats de ser escollit. Durant el debat de l'Estatut es va desmarcar dels seus companys de sector i va fer un acostament a les postures dels conservadors. Amb el seu vot va impedir que progressés la ponència de Vera i se'l considera la persona que va aconseguir que la sentència de l'Estatut recollís de manera expressa la "indissoluble unitat de la nació espanyola", que és "la única" que es pot considerar com a tal a l'Estat.

Sala ha aconseguit el suport del sector progressista, que després del relleu del passat 12 de gener continua sent majoritari, amb una balança de set membres contra quatre de conservadors. El 12 de gener es van integrar al tribunal l'expresident del Tribunal Suprem Francisco José Hernando (conservador), el catedràtic de Dret Administratiu Luis Ignacio Ortega Álvarez (progressista), la catedràtica de Dret Penal Adela Asúa (progressista), i el catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social Francisco Pérez de los Cobos (conservador).

Trajectòria de Pascual Sala Pascual Sala és un dels membres de més edat del Tribunal Constitucional –el superen Javier Delgado (1932) i Ramón Rodríguez Arribas (1934)– i va arribar al Tribunal Constitucional després d'haver presidit el Tribunal Suprem i el Consell General del Poder Judicial entre 1990 i 1996. Llicenciat en Dret per la Universitat de València, és expert en dret administratiu. Durant el franquisme va formar part de Justícia Democràtica, una associació de jutges contraris al règim, i posteriorment es va integrar a Jutges per la Democràcia.

El 1982 va ser nomenat pel Congrés dels Diputats membre del Tribunal de Comptes a proposta del PSOE i el 1986 es va integrar al Tribunal Suprem. Quatre anys més tard va aconseguir la presidència d'aquesta institució i del CGPJ gràcies al suport dels magistrats progressistes. En aquesta etapa al CGPJ va coincidir amb Juan Alberto Belloch i María Teresa Fernández de la Vega, que es van integrar al govern de Felipe González. Va ser substituït a les dues presidències el 1996, quan va prendre el relleu Javier Delgado.

stats