LEGALITZACIÓ DE BILDU
Política 10/05/2011

El president del TC carrega contra els dirigents del PP que qüestionen la independència dels magistrats

Pascual Sala demana no confondre "ideologia" amb "dependència partidista" i considera que l'atac dels conservadors "posa la pell de gallina" i "atempta" contra la funció jurisdiccional

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEn el marc d'una conferència realitzada avui a la Universitat Pompeu Fabra sobre la protecció dels drets fonamentals, el president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, s'ha mostrat indignat amb les acusacions llançades per dirigents del PP arran de la sentència sobre Bildu. El magistrat ha defensat que un procés de deliberació d'una decisió d'aquestes característiques per part de l'alt tribunal "hauria de ser objecte de recés i no de desqualificacions inadminissibles", comunes a l'Estat espanyol "tot i que menys a Catalunya". "La independència no vol dir no tenir ideologia", ha assegurat, fent referència a la majoria progressista actual al TC, per matisar que "no es pot confondre" tenir una ideologia –"seríem monstres, si no en tinguéssim", ha puntualitzat– amb tenir "dependència partidista". Visiblement molest, ha afegit que "un atac a la independència d'un jutge és el pitjor atac que pot rebre i posa la pell de gallina" i "atempta" contra la funció jurisdiccional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sala també ha lamentat que les crítiques a la sentència s'hagin formulat a través "simplement de frases generals" i no en base a la seva fonamentació, que ha qualificat de "llarga i sòlida". Ha trobat a faltar igualment que no s'hagi fet referència al fet que la decisió estava "fonamentada amb la sentència unànime de la sala segona del TC, que va permetre a Iniciativa Internacionalista presentar-se a les eleccions europees" del 2009, tot i haver estat il·legalitzada prèviament pel Tribunal Suprem.

El president del TC, finalment, ha afirmat que "respecta" els vots particulars, "legítims i necessaris". En relació amb una possible reforma constitucional, ha declinat posicionar-se, pel seu càrrec, però ha assenyalat que "seria un debat seriós que haurien d'afrontar els partits, amb serenitat".

stats