POLÍTICA
Política 13/01/2011

Pasqual Maragall no vol ser com altres expresidents de "lucre no cessant"

Qüestiona en un acte públic i sense dir noms els excaps de govern "de tots els partits" que allarguen indefinidament el nom del seu antic càrrec per tenir contractes molt ben pagats en empreses

Efe
3 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha assegurat aquest divendres que no vol assemblar-se a altres expresidents, "de tots els partits", que fan "un lucre no cessant" dels seus antics alts càrrecs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Maragall ha fet aquestes consideracions durant la presentació oficial de la Càtedra Pasqual Maragall d'Economia i Territori a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB), en un acte en el qual ha comptat amb la companyia de familiars, antics companys a l'Ajuntament de Barcelona i en la Generalitat i també de l'exconsellera de Justícia, Montserrat Tura.

Sense esmentar expressament cap altre nom, Pasqual Maragall ha criticat amb un somriure sorneguer els expresidents que fan un "lucre no cessant" dels seus antics càrrecs, un comentari que ha fet recordar als presents les importants retribucions que rebran els expresidents Felipe González i José María Aznar com a assessors de dues corporacions empresarials.

Amb un discurs en què ha combinat el català i el castellà, Maragall ha recordat diverses anècdotes de quan estudiava a la Universitat de Barcelona i, especialment, al seu professor Fabià Estapé, que no ha pogut assistir a l'acte però que ha enviat una carta en la qual ha agraït l'aportació de l'expresident al present i futur de Catalunya.

Sí que han pogut assistir a l'acte de presentació de la càtedra l'expresident de la Diputació de Barcelona i exalcalde de Terrassa Manuel Royes, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, l'exconseller de Justícia en el primer govern Maragall, Josep Maria Vallès, i l'economista Anton Costas, entre d'altres.

L'assistència sorpresa ha estat la de Montserrat Tura, exconsellera d'Interior en el primer govern de Maragall i de Justícia en el de Montilla, que avui ha anunciat que es presenta a les primàries del PSC per disputar a l'actual alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la candidatura del partit a la capital catalana en les pròximes municipals.

La càtedra Pasqual Maragall s'ha presentat avui, 13 de gener, coincidint amb el 70è aniversari de Pasqual Maragall, al qual els responsables de la universitat barcelonina han felicitat amb la cançó "Anys i anys, per molts anys", del club infantil Súper 3, en acabar l'acte.

Animat per la música, Maragall ha volgut entonar després el Gaudeamus Igitur, l'himne universitari que solen utilitzar la gran majoria de centres europeus, del qual ha entonat la primera estrofa.

El director de la nova càtedra serà l'economista Germà Bel, catedràtic d'Economia de la UB i expert en economia política i reforma del sector públic, que ha anunciat que el pròxim curs seran els organitzadors de la part acadèmica de la visita d'una delegació de la república autònoma de Crimea, que desitja conèixer el desenvolupament autonòmic de Catalunya, entre altres aspectes.

Germà Bel ha explicat que la càtedra pretén omplir un buit existent en l'anàlisi de la política pública, "per una falta de tradició" a Espanya, contràriament al que passa en altres països europeus i nord-americans. Patrocinat pel Banc de Santander, aquest nou estudi universitari mantindrà contactes amb diverses universitats americanes, com Harvard, Cornell, Ohio State i Ioha State, a més d'altres d'Holanda, Milà i Lisboa, ha indicat Bel.

De la seva banda, el director general adjunt del Banc de Santander i responsable de la divisió Global Santander Universitats, José Antonio Villalante, ha anunciat en el mateix acte que patrocinarà la càtedra en els pròxims quatre anys i s'ha compromès a fer més aportacions si es consideren necessàries, a més de recordar que els últims anys ha dedicat 12,5 milions d'euros a projectes de la UB.

stats