Política 29/09/2011

Patxi López proposa un pacte per apropar els presos d'ETA

Ha proposat un "gran acord per la concòrdia" i ha demanat als reclusos que trenquin definitivament amb la banda

Efe
1 min
Patxi López

BilbaoEl lehendakari basc, Patxi López, ha desgranat en el ple de política general el seu pla de pau i convivència. En aquest pla, ha constatat que Euskadi viu "un nou temps" en el qual ETA ja no condiciona la vida ciutadana i ningú reivindica la violència terrorista, ja que fins i tot els presos d'ETA s'han sumat a l'acord de Gernika.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta nova situació de final de cicle terrorista, el lehendakari ha plantejat "un gran acord per la concòrdia" basat en deu premisses, entre les quals hi ha elaborar un "relat veraç" del que ha succeït, el reconeixement públic a les víctimes de terrorisme, l'exigència del final d'ETA "sense contrapartida ni condició" i la petició als presos que trenquin definitivament amb l'organització terrorista.

A més, també ha proposat una orientació "consensuada" i "flexible" de la política penitenciària i facilitar un "apropament progressiu" dels presos a presons properes al País Basc, sempre que això afavoreixi la seva reinserció social. També vol donar un "reconeixement legal" a "totes les sensibilitats polítiques que accepten el sistema democràtic i assumeixen el compliment de la legalitat".

Per tot això, ha fet una crida als reclusos d'ETA perquè "recuperin la seva pròpia veu i donin noves passes per accelerar el final definitiu del terrorisme".

stats