POLÍTICA FISCAL
Política 30/11/2011

CiU i PP frenen al Parlament l'impost sobre la banca que proposava ERC

Els republicans pretenien gravar els estalvis de caixes i bancs i crear un fons d'ajuda a les famílies hipotecades en risc de desnonament

Roger Tugas
2 min
El diputat Pere Aragonès (ERC), en roda de premsa al Parlament

BarcelonaEls grups parlamentaris de CiU i PP han posat punt final aquesta tarda a la proposició de llei d'ERC per instaurar un impost sobre la banca i un fons d'ordenació hipotecària amb les seves esmenes a la totalitat. El diputat republicà Pere Aragonès ha presentat la iniciativa com una mesura per repartir "les càrregues de la crisi de forma equitativa". La proposició inclou un impost sobre els dipòsits de clients de caixes i bancs, que aportaria uns 592 milions d'euros anuals perquè s'aplicaria un tipus d'entre el 0,32 i el 0,56. Segons Aragonès, aquest impost ja s'ha establert a França, Alemanya, Portugal, Suècia i fins i tot Extremadura i Andalusia, i permetria reduir la magnitud de les retallades. Per altra banda, ERC també hi afegeix la creació d'un fons per ajudar que les persones hipotecades amb risc de desnonament puguin pagar els seus deutes a menor velocitat i sense perdre l'habitatge, com ja s'aplica als EUA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, el portaveu econòmic de CiU, Antoni Fernández Teixidó, no s'ha oposat a l'essència de la mesura, però l'ha rebutjat perquè tindria "elements contraproduents" en una situació en què "les entitats financeres presenten necessitats de capitalització" i algunes han de ser intervingudes. Teixidó també ha apuntat que "un impost com aquest incrementa el cost del capital i repercuteix sobre la liquiditat i la inversió". Per la seva banda, el diputat popular José Antonio Coto ha presentat la seva esmena a la totalitat denunciant que l'impost "castigaria a qui estalvia" i ha coincidit a "penalitzar la inversió" perquè dificulta la concessió de crèdit. "El tripartit va apujar tots els impostos sobre els quals tenia competències i van deixar el deute i el dèficit més alts", va furgar Coto.

Per la seva banda, PSC, ICV-EUiA i SI han votat a favor de la tramitació de la proposició de llei, però no han arribat a la majoria necessària a causa del rebuig de CiU i PP i l'abstenció de Ciutadans.

stats