CANVI DE CICLE
Política 15/08/2013

El PSC crearà un espai amb membres de CiU, PP i ICV per "treballar" el projecte federal del PSOE

Navarro culpa "determinats responsables territorials" dels socialisme espanyol de mantenir encallat el protocol de relacions del grup al Congrés

Acn
3 min
Pere Navarro, durant l'entrevista amb l'ACN / ACN

BarcelonaEl PSC crearà un "espai de diàleg" amb caràcter "transversal" per poder "treballar" el document que els socialistes de tot l'Estat van aprovar a Granada i que senta les bases de la reforma de la Constitució espanyola que vol impulsar el PSOE. Així ho ha explicat el líder del PSC, Pere Navarro, en una entrevista a l'ACN, on ha detallat que en aquest fòrum hi participaran membres de CDC, Unió, el PP i ICV que consideren que amb el model territorial dels socialistes "es pot treballar". Navarro també ha explicat que el protocol de relacions parlamentàries de PSC i PSOE s'aprovarà en breu, i ha culpat alguns 'barons' del socialisme espanyol de l'encallament d'aquest reglament intern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El passat 6 de juliol, els socialistes de tot l'Estat es van reunir a Granada per debatre i aprovar el document que posa les bases que haurien de guiar la reforma constitucional en sentit federal que vol impulsar el PSOE. Ara, però, el PSC vol recollir adeptes a aquest model, i no només entre el seu espai clàssic. Per això, el primer secretari del partit, Pere Navarro, prepara una plataforma de debat per poder aglutinar a l'entorn d'aquest document i de la idea federal a tots aquells catalans que s'hi sentin propers.

"Hi ha persones de diferents partits que s'han interessat pel model del PSC, i aquestes persones han de tenir un espai per poder-se expressar, per opinar", ha explicat Navarro en una entrevista a l'ACN. Segons el socialista, hi ha "persones del PP, de CDC, d'Unió, i d'ICV que creuen que aquest és un model amb el que es pot treballar", i per això el PSC vol oferir-los "aquest espai per poder-ho fer".

"Serà un espai transversal, que no ha de ser només del PSC, i per això també hi haurà persones vinculades a entitats, associacions, el món intel·lectual, universitari, cultural, i social, de Catalunya i del conjunt d'Espanya", ha explicat Navarro, que assegura que els socialistes ja tenen un tot grup de gent que "volen col·laborar en explicar aquest model i en dir que hi ha un camí de diàleg i no de confrontació".

El protocol de relacions, pendent

El document de Granada ha estat el darrer dels acords al que han arribat els socialistes del PSC i del PSOE. Però les cúpules tenen sobre la taula un altre pacte que, de moment, segueix encallat. Es tracta del protocol que ha de marcar la relació parlamentària que han de tenir els diputats al Congrés del PSC i del PSOE. El darrer Comitè Federal dels socialistes va acordar ajornar-ne la seva aprovació i crear la comissió de coordinació que, teòricament, el redactarà.

És per això que Pere Navarro espera "poder aprovar el protocol en breu", donat que "és un document gairebé enllestit". "No crec que hi hagi gaire dificultat per tirar-lo endavant", assegura el socialista, que tot i això, admet que hi ha un escull que els està costant saltar per arribar a un pacte.

En aquest sentit, en ser preguntat sobre el motiu pel que el protocol està aturat, Navarro té molt clara la resposta: "L'opinió de determinats responsables territorials del PSOE, perquè no acaben d'assumir, potser, que hi ha una situació d'evolució de l'Estat de les autonomies que ha d'avançar cap al model federal, i també que el PSC i el PSOE són dos partits i hi ha d'haver una relació diferenciada". "Haurem de seguir treballant més amb aquests companys, i podrem aprovar el protocol", ha explicat Navarro, que prefereix no aventurar-se amb un calendari per tancar l'acord d'aquest reglament intern.

stats