NOU FINANÇAMENT
Política 28/07/2012

Navarro emplaça el PSOE a defensar un pacte fiscal federal generalitzable a l'Estat

El primer secretari del PSC demana als socialistes espanyols que critiquen la reivindicació que "es llegeixin bé els papers" de la proposta

Efe
3 min
Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba es van reunir al mes de febrer a la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid.

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha emplaçat el PSOE a defensar un pacte fiscal federal, diferent al concert econòmic que proposa CiU, ja que és un model que respecta la Constitució i l'Estatut i fins i tot pot ser "generalitzable" a altres autonomies. En una entrevista amb Efe, Navarro ha invitat als seus companys del PSOE a què "es llegeixin bé els papers" de la proposta de pacte fiscal aprovada aquesta setmana pel Parlament de Catalunya abans de criticar-lo o rebutjar-lo, com han fet alguns dirigents socialistes als últims dies. "Estem tenint un problema de terminologia. Allò que rebutja el PSOE, de la mateixa manera que el PSC, és que Catalunya tingui un concert econòmic com el basc; però un model de pacte fiscal federal és perfectament assumible pel PSOE, fins i tot el partit podria impulsar un instrument generalitzable a altres autonomies", ha esgrimit Navarro. El líder del PSC considera que el pacte fiscal federal -que es basa en un consorci Govern-Generalitat per recaptar i gestionar els impostos- és un model que pot ser aplicable en altres comunitats, perquè es tracta al cap i a la fi d'"una millora en el finançament perquè sigui més justa amb els quals més aporten".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les primeres veus del PSOE que va sortir en contra de la reivindicació catalana del pacte fiscal va ser la del president del partit i líder del socialisme andalús, José Antonio Griñán, que en el seu congrés regional va suggerir que Catalunya pretenia "prosperar a costa d'Andalusia". Després d'aquestes declaracions i el conseqüent distanciament amb la direcció del PSC, Navarro i Griñán es van reunir per llimar asprors i abordar el tema del finançament de les autonomies i un futur canvi de model. En aquella trobada, tots dos van acordar que defensarien un canvi de model de finançament, que sigui federal i que, garantint un mínim per a totes les autonomies, respecti el principi d'ordinalitat, de manera que les comunitats que més aporten, una vegada feta la seva aportació a la solidaritat, mai quedin per sota en el rànquing del PIB per càpita de les que reben aquells fons.

És aquest model el que Navarro demana que el PSOE faci seu, sent conscient que "no es tracta d'un concert com el basc", i fins i tot el "generalitzi" a altres autonomies. "El model és aplicable a altres llocs", ha subratllat Navarro, després que el PSC recolzés només parcialment la proposta que va sortir dimecres passat del Parlament, ja que es va abstenir en el tema que constitueix la columna vertebral del pacte fiscal en la línia del concert econòmic que defensa CiU: l'agència tributària única catalana. Navarro, convençut que el model que defensa el PSC és l'únic "viable" i just, ha invitat els crítics amb la postura que va mantenir el seu partit al parlament català a què "es llegeixin bé els papers".

A més de les crítiques abocades des del PSOE, el PSC ha hagut de bregar també amb els retrets interns dels sectors més allunyats de l'actual direcció, que reclamaven un suport total del socialisme català a la proposta del Govern. "Aquestes persones han de saber on són. Els documents diuen el que diuen, i el consell nacional del PSC els va aprovar dissabte passat per unanimitat. Insisteixo, que es llegeixin bé els papers", ha tancat Navarro. La discrepància més sonada va ser la que va protagonitzar l'exconseller Ernest Maragall, qui va trencar la disciplina de vot i va donar suport a tot el text proposat pel Govern. La direcció estudia ara aquest cas per decidir si pren mesures en conseqüència.

stats