02/09/2016

Perilla el cap del president en funcions?

2 min

SubdirectorEl PP va dissenyar un debat d’investidura que havia de ser una olla a pressió sobre Pedro Sánchez per doblegar la seva resistència a facilitar la presidència de Mariano Rajoy en les pròximes setmanes. Però ves per on que l’animadversió i el to hostil que va fer servir el portaveu popular, Rafael Hernando, amb els seus socis de Ciutadans va dinamitar aquesta estratègia. La sola menció, per part d’Albert Rivera, de la possibilitat que el PP podria presentar un altre candidat que no fos Rajoy va encendre totes les alarmes i va fer saltar Hernando a la jugular del líder taronja. L’objectiu del portaveu popular va ser tallar en sec qualsevol debat sobre la continuïtat de Rajoy, però la sobreactuació resulta contraproduent perquè fa evident quin és el teu punt feble. Un doble error, doncs, per part d’Hernando, que, a més d’ensenyar el cap del seu líder en safata, va trencar ponts amb els seus socis naturals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Escoltant el portaveu popular, Albert Rivera devia pensar que el millor que pot fer en les pròximes hores és deslliurar-se del pacte d’investidura amb Mariano Rajoy i recuperar un cert marge de maniobra. Rivera, que corria un risc cert de ser el principal perdedor del debat, va ser hàbil desviant l’atenció del seu propi fracàs.

Joc de pressions

A partir d’avui, doncs, l’única pressió no serà la que haurà de suportar Pedro Sánchez, sinó que també Mariano Rajoy tindrà la seva pròpia ració, sobretot si, tal com es preveu, el resultat de les eleccions gallegues i basques no fa variar la postura del PSOE i el tic-tac de les terceres eleccions continua irremissible. És més, podria donar-se el cas que si Sánchez inicia contactes per formar un govern de progrés, la pressió perquè Rajoy faci un pas enrere sigui encara més gran davant una amenaça real contra l’ statu quo. La pregunta és: ¿és això el que realment busca Sánchez més que encapçalar una alternativa amb Podem i els sobiranistes?

stats