NOU GOVERN
Política 27/12/2010

Pilar Fernández Bozal: la cap de l'advocacia de l'Estat que va demanar prohibir la consulta d'Arenys

Aquesta lletrada triada per substituir Montserrat Tura com a Justícia és la menys coneguda, públicament, de tots els membres del nou Govern. Com a cap del dels advocats estatals a Catalunya, va encarregar el recurs contra el 13-S a Jorge Buixadé, exfalangista

Redacció
2 min
Pilar Fernández Bozal

BarcelonaÉs, segurament, la menys coneguda dels consellers triats per Artur Mas. Poc coneguda, almenys, fora del seu àmbit professional. Només se sap d'ella que és la cap dels advocats de l'Estat espanyol que treballen a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest càrrec li ha comportat també, en els últims anys, formar part de la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància a Catalunya i ser vocal del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de Barcelona en representació de l'Estat.

És precisament la memòria de la fiscalia de l'any 2009 el que recorda, en la pàgina 288, que Pilar Fernández Bozal era la cap de l'Advocacia de l'Estat a Catalunya quan, el setembre de 2009, aquest servei va presentar als jutjats un recurs contra la consulta popular sobre la independència organitzada a Arenys de Munt per al 13 de setembre d'aquell any. Com a responsable de l'equip, va decidir o permetre que fos Jorge Buixadé l'advocat que defensés davant els tribunals la prohibició de la cessió d'un local municipal per a la consulta: una petició que va ser atesa pels jutges. Després es va saber que Buixadé havia estat militant de la Falange Espanyola.

Primeres crítiques de Solidaritat per la Independència

La tria de Bozal ja ha provocat les crítiques de Solidaritat Catalana per la Independència. Uriel Bertran, com a portaveu i diputat del partit de Joan Laporta i exmembre de la coordinadora nacional d'organització de la consulta, ha qualificat "d'atemptat a la democràcia que la persona que va demanar prohibir la consulta sobre la independència a Arenys de Munt, sigui nomenada Consellera de Justícia".

Per Bertran, "aquest nomenament significa riure's dels milers de voluntaris i dels centenars de milers de persones que han organitzat i votat en la consulta". Amb aquest argument, SI demana a Artur Mas "que no signi el decret de nomenament d'aquesta consellera". "Si es fa efectiu el nomenament, Solidaritat Catalana per la Independència demanarà la seva dimissió i la seva reprovació al Parlament de Catalunya", ha afegit.

stats