16/06/2015

Plega el regidor de Cultura de Madrid pels tuits ofensius La policia trasllada a la fiscalia l’informe sobre les piulades del regidor

3 min
“NO SÓC ANTISEMITA I REBUTJO TOT TIPUS DE VIOLÈNCIA”
 El polític d’Ahora Madrid insisteix que va fer els comentaris a Twitter en el marc  d’un debat sobre els límits de la llibertat d’expressió i de l’humor i que no comparteix  el rerefons dels acudits que va escriure-hi quan no tenia cap càrrec públic.

MadridA la nova alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, li ha durat ben poc la calma. Només 48 hores després de ser proclamada ha hagut d’acceptar la renúncia del regidor de Cultura, Guillermo Zapata, per intentar acontentar l’oposició i apaivagar la crisi provocada pels tuits ofensius que ell va publicar l’any 2011. ¿Un primer senyal de la debilitat d’un govern en minoria o un primer examen de resistència aprovat pel nou equip d’Ahora Madrid? Probablement, meitat i meitat. En tot cas, una mostra que la batalla política al nou Ajuntament de la capital espanyola serà aspra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’efímer responsable de l’àrea cultural va comparèixer ahir a la tarda, després d’una intensa polèmica, per confirmar que feia un pas enrere i abandonava la tasca que li va ser encomanada dissabte. “Estem en un projecte col·lectiu i ningú és imprescindible”, va afirmar. Va explicar que, fruit de la reflexió personal i del grup, s’aparta per no “condicionar” les polítiques que començarà a desenvolupar Carmena. Segons Zapata, aquells comentaris -amb referències pretesament humorístiques a l’Holocaust i a les víctimes d’ETA- s’han d’emmarcar en un debat sobre els límits de l’humor negre. No obstant això, entén que van causar “dolor” a determinades persones, cosa que no li permet ser responsable de l’àrea que li va ser assignada. En canvi, no ho veu incompatible amb mantenir l’acta de regidor i presidir la Junta de Districte de Fuencarral - El Pardo.

Una persona coneguda

El seu objectiu ahir era, sobretot, fer arribar a la ciutadania que no és antisemita i que sempre ha rebutjat la violència. A totes les persones a qui havia fet referència al seu compte de Twitter quan encara no tenia cap càrrec públic els va demanar “disculpes i perdó”. Amb alguns ho va fer per telèfon, com amb el pare de Marta del Castillo, la noia desapareguda a Sevilla l’any 2009 i presumptament assassinada. A d’altres, com a la comunitat jueva, els farà arribar cartes “estrictament personals” per fer constar el seu punt de vista.

José Javier Barbero, el nou responsable municipal de Salut, Seguretat i Emergències, va comparèixer al seu costat i va demanar als madrilenys que diferenciïn les manifestacions fetes a les xarxes socials de la seva conducta i trajectòria. Abans d’aquest episodi, Zapata -guionista de professió- ja era una cara coneguda a l’esquerra alternativa. És un dels pilars de Guanyem Madrid (abans Municipalia), que va servir de pal de paller per configurar la candidatura unitària. A més, és una persona vinculada als moviments socials i a experiències com el Patio Maravillas, un centre ocupat autogestionat al centre de la ciutat que, dies enrere, la policia va desallotjar. Ahir, a la roda de premsa, va defensar els escraches pacífics a polítics si la gent veu “retallats els drets”.

Aires preelectorals

El PP va aprofitar la situació per carregar no només contra la nova alcaldessa sinó també contra el PSOE, que amb els seus vots va fer possible el canvi al consistori després de 25 anys. La portaveu popular, Esperanza Aguirre, ja va anunciar que demanaran la convocatòria d’un ple extraordinari sobre la tolerància i contra la incitació a l’odi. A més, reclama a Carmena que cessi el regidor de Participació Ciutadana, Pablo Soto, també per comentaris a Twitter. En aquest cas, l’alcaldessa considera que són fruit de la conjuntura del moviment dels indignats. Per al PP, l’últim responsable de tot plegat és el secretari general socialista, Pedro Sánchez, per voler esdevenir una “sucursal” de Podem. El líder d’aquest partit, Pablo Iglesias, va elogiar que Zapata hagi “assumit la responsabilitat”. I va avisar: “No pararan el canvi”.

El cas Guillermo Zapata té més derivades que les decisions polítiques que ha pres Manuela Carmena. Ahir va transcendir que la Policia Nacional havia obert una investigació sobre els comentaris publicats a Twitter el 2011 pel regidor, amb l’objectiu de determinar si són constitutius de delicte. Segons va informar Europa Press, l’informe per analitzar el contingut dels comentaris ofensius es va traslladar aquest dilluns a la fiscalia. En paral·lel a les actuacions policials, el ministeri de l’Interior fa mesos que impulsa mesures per combatre el que denomina delictes d’odi a les xarxes socials.

stats