Política 02/03/2016

Poble Lliure insta la CUP a no ser "immobilista" i aprovar els pressupostos

Una de les organitzacions integrades a la formació insta els diputats a "treballar amb voluntat constructiva" perquè el debat sobre els comptes "no pot fer encallar el procés de ruptura"

L.v.
2 min
Poble Lliure Poble Lliure insta la CUP a no ser "immobilistes" i aprovar els pressupostos

BarcelonaNou debat intern a la CUP. La formació anticapitalista està tot just recuperant-se de les tensions internes per la investidura quan ja s'enfronta a un nou debat entre les bases: l'aprovació o no dels pressupostos que presentarà el Govern de Junts pel Sí, que ja ha avisat que seran "injustos". L'ARA ja va explicar que seran les assemblees les que prendran la decisió definitiva. De moment, dues de les organitzacions integrades a la CUP, i que ja van protagonitzar un intens intercanvi de posicions durant els tres mesos de negociacions, Endavant i Poble Lliure, ja s'han posicionat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho va fer fa unes setmanes Endavant –el sector menys procliu a l'acord amb Junts pel Sí–, que va pressionar la CUP perquè no aprovi pressupostos si inclouen "mesures antisocials". Aquest dimecres ha estat el torn de Poble Lliure, que ha penjat a la web un document que demana aprovar uns pressupostos per no fer "encallar" el procés independentista.

Per assolir l'acord, insta els deu diputats a no mantenir "posicions immobilistes" i "treballar conjuntament amb voluntat constructiva" amb Junts pel Sí per aprovar els comptes. Segons diuen al comunicat, prorrogar els actuals és un escenari que "no es pot permetre" perquè van ser dissenyats per un govern de CiU i amb un "caràcter autonomista". Per això emplacen els diputats cupaires a posar sobre la taula "propostes amb un marcat caràcter social" tenint en compte que Catalunya encara és una "comunitat autònoma intervinguda".

Ara bé, Poble Lliure també posa deures a Junts pel Sí, a qui demana que eviti que els sectors "més conservadors" de Convergència es neguin a debatre i es limitin a proposar uns pressupostos "calcats" als del 2015.

Avís sobre En Comú Podem

Tot i l'advertència a Junts pel Sí, el comunicat és eminentment en clau interna. Avisen que la formació "no pot caure en el parany del reformisme" que abandera En Comú Podem, que reclamen "per enèsima vegada la possibilitat idealista" de reformar l'Estat. Una al·lusió a aquelles organitzacions que, abans de l'assemblea de Sabadell, van plantejar un front d'esquerres amb En Comú Podem si hi havia noves eleccions al març.

Per a Poble Lliure, la conjuntura a l'Estatsense govern ni president és "favorable" per avançar cap a la independència. "El poder polític estatal no pot mantenir les formes de dominació ni tampoc crear-ne de noves que li permetin regenerar-se", afirmen, de manera que es va estenent un corrent d'opinió "favorable" que considera que la independència és "l'única perspectiva política".

A tot això, aquest dimecres la CUP s'ha alineat amb la resta de l'oposició perquè es tramiti una proposició de llei del PSC sobre la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), que defensa que el Govern torni a gestionar directament els béns i instal·lacions de la xarxa d'ATLL que són de la seva titularitat. És el primer contratemps de l'acord d'estabilitat entre Junts pel Sí i la CUP. Uns sectors de les bases de la CUP pressionen la formació perquè mostri més duresa amb el Govern.

stats