Política 29/01/2015

Les claus de l'acord de confluència entre Guanyem i Podem a Madrid: nova marca electoral i llistes ponderades

"Serà possible el canvi a Madrid", anuncia Jesús Montero, líder de Podem a la capital espanyola. Ha assegurat, però, que ell no té intenció de presentar-se a l'alcaldia

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Lectura del manifest conjunt de Guanyem Madrid i Podem Madrid després de l'acord de confluència. @GanemosMadrid

Madrid"Fa una setmana no ens pensàvem que arribaríem a aquest punt. Estem molt contents". Pablo Carmona, portaveu de Guanyem Madrid, es mostrava així de satisfet aquest dimecres a la roda de premsa d'anunci de l'acord de confluència a nivell municipal amb Podem. La formació liderada per Pablo Iglesias i la plataforma ciutadana de Guanyem Madrid han aconseguit finalment llimar diferències després d'un mes de negociacions i aspiren al "canvi a l'Ajuntament" de la capital espanyola després de 24 anys ininterromputs de govern del PP. "Serà possible el canvi a Madrid", ha proclamat el secretari general de Podem a la ciutat de Madrid, Jesús Montero, que ja anunciat que no ell no es presentarà com a alcaldable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord està previst que el ratifiqui el pròxim 14 de febrer l'assemblea de Guanyem Madrid i també la de Podem a la ciutat, mentre esperen la confluència d'Esquerra Unida, sumida en batalles internes entre la nova i vella guàrdia. Llavors és el moment en què està previst que s'anunciï el nom amb què concorreran a les municipals del maig. Les dues formacions han descartat que s'utilitzi la marca 'Podem' o 'Guanyem', o una barreja de les dues, tot i que ja han avançat que segur que portarà el topònim 'Madrid'.

Vots personalitzats

La nova força política es constituirà en forma jurídica de "partit institucional", és a dir, una nova formació de cap i de nou només per participar a les eleccions municipals. Aquest serà el primer pas. Al març està previst que s'esculli la candidatura d'unitat popular a través d'un procés de primàries obert a la ciutadania. A diferència de Guanyem Barcelona, la nova força de Madrid encara no té cap líder clar. El mecanisme que han acordat finalment per escollir tota la llista és bastant complicat però tenen com a objectiu que sigui una candidatura representativa de totes les forces. El model, les llistes personalitzades i ponderades, permetrà que cada ciutadà que voti doni al màxim de punts al primer candidat que esculli i al mínim de punts a l'últim, que serà el trentè candidat. És a dir, l'ordre marca la diferència.

Això permet que, a diferència del procés de primàries de Podem –molt criticat–, no es tracti de llistes tancades en què es dóna el mateix nombre de vots del primer a l'últim només per escollir-los. Així, el resultat pretén ser una representació de tots els col·lectius que s'hi presentin. A banda, hi haurà un vot reservat per a l'alcaldable.

Fi de les retallades i auditoria del deute

"S'obre un nou temps a la ciutat de Madrid [...]. L'emergència social que viu aquesta ciutat exigeix unir tots els esforços", resa el comunicat conjunt que s'ha llegit durant l'acte de presentació de l'acord, a l'espai Eccoo del barri de Lavapiés. Els dos moviments assenyalen que els mou "el mateix impuls de rebel·lió ciutadana, expressat en tot tipus de marees i organitzacions socials i veïnals". L'equip de govern que surti de les primàries ha de ser el que "rescati Madrid de l'estancament, la corrupció i la mala gestió, i ho farà a través de mesures que apostin per allò públic, l'auditoria del deute, la cultura, la democratització, la descentralització i la fi de les retallades". "Perquè el 2015 sigui l'any del canvi", conclou el manifest conjunt.

stats