Política 08/07/2015

Iglesias inclou Tania Sánchez i el jurista Gómez Benítez en la seva llista per a les generals

Gemma Ubasart, líder de Podem a Catalunya i membre de l'executiva, no apareix en la proposta del secretari general

Europa Press
3 min
L'excandidata d'IU a la presidència de la Comunitat de Madrid, Tania Sánchez, entrega la seva acta de diputada autonòmica / EFE

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha inclòs en la seva llista per a conformar les candidatures de les pròximes eleccions generals a l'excandidata d'IU a la Presidència de la Comunitat de Madrid, Tania Sánchez, segons ha avançat el diari digital Público i han confirmat després fonts de la direcció de partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La promotora de Convocatòria per Madrid, que ja va col·laborar amb Podem en les passades eleccions autonòmiques després d'abandonar la coalició d'esquerres, és per tant una de les persones que integren la llista amb la que Iglesias competirà en les primàries de la formació, i que dimarts a la nit va presentar davant el Consell Ciutadà Estatal per a demanar l'aval que necessita per concórrer en aquest procés.

A més de Sánchez, que aquesta setmana ja va avançar que estava disposada a acceptar la proposta d'Iglesias, la llista elaborada pel secretari genera suma també d'altres independents com l'advocat i exvocal del Consell General del Poder Judicial, José Manuel Gómez Benítez, i el portaveu de l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC), Juan Antonio Delgado.

El mateix Iglesias ja va explicar dilluns en roda de premsa que estava ultimant la seva proposta i que en ella inclouria "alguna sorpreses", a més de figures de prestigi representatives de diferent sectors com la justícia.

Suma dels companys de la Complutense

La llista avançada per Público inclou a més als principals dirigents de la formació, com el número dos Íñigo Errejón, i els també membres de l'Executiva Rafa Mayoral, Luis Alegre, Pau Bustinduy, Sergio Pascual, Carolina Bescansa, Irene Montero, Angela Ballester i Auxiliadora Honorato, així com a altres membres de la direcció nacional.

Sense Gemma Ubasart

De fet, de l'executiva estatal, només tres noms han dit que no a integrar-se en la llista a les generals: el flamant secretari d'Economia, Nacho Álvarez, la titular de Rescat Ciutadà i eurodiputada Tania González i la líder del partit a Catalunya, Gemma Ubasart, que previsiblement s'estaria reservant per jugar un altre paper en els comicis del 27-S.

No d'Alberto Garzón i Beatriz Talegón

Pablo Iglesias havia intentat sumar també a aquesta candidatura al candidat d'IU a la presidència del govern espanyol, Alberto Garzón, o l'exdirigent juvenil socialista Beatriz Talegón, encara que en ambdós casos han rebuig el seu oferiment.

Les fonts consultades han defensat que la proposta de candidatura d'Iglesias inclou a representants de tots els territoris, alhora que han avisat que el procés de convergència continua, és a dir, que la seva intenció és que en la candidatura definitiva es puguin integrar representants de les formacions amb les que Podem negocia a Catalunya (ICV), Galícia (Les Marees) i la Comunitat Valenciana (Compromís).

Ratificació de la llista estrella en les primàries

La candidatura d'Iglesias s'haurà de sotmetre ara a la votació dels simpatitzants en el procés de primàries posat en marxa per la formació divendres passat, i que ha estat fortament qüestionat per les bases i per diverses direccions regionals, en considerar que el reglament no garantia la pluralitat ni la participació.

Així, els simpatitzants de Podem tindran l'oportunitat, com en anteriors processos, de votar amb un sol 'clic' a l'equip d'Iglesias, el sistema conegut com 'llista planxa', el que, segons els crítics, impedeix a la resta d'equips, menys coneguts, competir amb els oficialistes i tenir l'oportunitat d'integrar algun dels seus candidats a la llista definitiva.

stats