Política 01/07/2015

La Generalitat comença a impulsar la llei de la transparència amb un nou portal web

Es poden consultar en línia els pressupostos, les subvencions i les contractacions de l'administració i demanar informació addicional

Acn
2 min
Meritxell Borràs, nova consellera de Governació. / ACN

BarcelonaLa Generalitat ha presentat aquest dimecres el nou Portal de la Transparència, l'eina amb què vol combatre la desafecció ciutadana fent accessibles les dades sobre contractació i adjudicació públiques. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat el portal el mateix dia que entra en vigor l'"ambiciosa" llei de la transparència, aprovada ara fa uns mesos pel Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borràs ha remarcat l'objectiu de fer que l'administració tingui "parets de vidre" per facilitar la seva fiscalització. La consellera ha reconegut, però, que el Portal no està desenvolupat al 100% ja que, entre d'altres, falta afegir-hi les dades dels ens locals, que no estan obligats a publicar-les fins l'1 de gener del 2016.

Transparència Catalunya recull enllaços a la Generalitat, el Parlament, els col·legis professionals, les cambres oficials, els partits polítics, les universitats,sindicats, patronals i l'administració local. La informació sobre associacions, fundacions i empreses que treballin per l'administració també s'afegeix a aquest portal, que aviat presentarà els grups d'interès (lobbys). De fet, Borràs ha anunciat que el comitè executiu de la setmana que ve aprovarà la regulació específica dels lobbys i, per tant, es coneixerà exactament de quina manera han de relacionar-se amb l'administració aquestes empreses amb vocació d'influir en les polítiques.

El segon portal és estrictament el de la Generalitat i porta el nom de Transparència gencat. Aquí es pot consultar la informació relacionada específicament amb l'acció del Govern i de les empreses públiques que en depenen. Tant aquest portal com l'anterior no produeixen informació per ells mateixos, sinó que s'estructuren en base a diferents àrees temàtiques que inclouen enllaços a departaments de la Generalitat, DOGC, ens locals i altres empreses. Es tracta, doncs, de portals sense contingut propi. El web que ha posat en marxa aquest dimecres la Generalitat permet accedir de manera centralitzada a la informació penjada en altres pàgines, ja siguin les dels diferents departaments o la de la resta d'institucions i empreses privades que contracten amb l'administració. De fet, l'objectiu fonamental que s'ha fixat el Govern és facilitar l'accés a una informació que, majoritàriament, ja era pública.

Segons la consellera i la comissionada per la Transparència, Núria Bassols, que l'ha acompanyat durant la presentació, la Generalitat està obligada a justificar cadascun dels contractes i dels projectes, les empreses estan obligades a explicitar com s'han gastat els diners i, a més, serà pública la seva fiscalització. També han explicat que hi ha un apartat concret de personal on, a més de consultar -respectant la llei de protecció de dades- les remuneracions dels treballadors de l'administració, del personal de les empreses públiques i dels alts càrrecs, es podrà accedir al seu perfil professional.

stats