Política 30/11/2016

Cas Forcadell: Els lletrats del Parlament van advertir la cambra del risc de desobediència, per iniciativa pròpia

Els primers testimonis del Cas Forcadell reconeixen que els serveis jurídics no van traslladar cap indicació a la cambra sobre com havien d'actuar

Montse Riart
2 min
L'exsecretari general del Parlament, Pere Sol, arribant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on ha declarat com a testimoni

BarcelonaL'exsecretari general de la mesa del Parlament, Pere Sol, i el lletrat major, Antoni Bayona, han explicat davant la jutge que investiga la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que els serveis jurídics de la institució van presentar, per iniciativa pròpia, un informe el mateix dia de la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent advertint-los que aquella acció podia anar en contra del mandat del Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts judicials, els dos juristes han reconegut que aquest informe, que consistia en un document curt i poc detallat, es va redactar pocs dies abans del ple de finals de juliol i que no contenia cap indicació sobre el que la mesa i els diputats podien o no podien fer per no incórrer en una eventual desobediència. El document es va traslladar a la mesa i va ser llegit en veu alta.

Sol i Bayona han declarat com a testimonis davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que investiga si Forcadell va desobeir el Constitucional en autoritzar la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. Es tracta de les primeres compareixences del cas.

L'afirmació dels lletrats de la cambra desmenteix la querella de la Fiscalia, que assegurava que havia sigut Forcadell qui va "demanar un informe als serveis jurídics", que l'haurien advertit explícitament que, abans de votar res, havia de ser conscient "del significat i les implicacions" de la interlocutòria del Constitucional. Aquest era un dels arguments que utilitzava el ministeri públic per explicar que la presidenta del Parlament va desobeir "de manera conscient i intencionada" el Constitucional.

Segons aquestes mateixes fonts, la declaració dels juristes ha estat molt tècnica i l'ha comandat la jutge que dirigeix la investigació, Maria Eugènia Alegret, mentre que les parts, Fiscalia inclosa, han fet poques preguntes. Forcadell declararà com a investigada el proper 16 de desembre.

stats