Política 04/09/2012

Espanya i el Marroc expulsen els immigrants de l'illa de Tierra

La Guàrdia Civil ha lliurat a les autoritats marroquines 73 dels 83 sensepapers. L'illa és de sobirania espanyola i es troba a només 30 metres del Marroc. Els dos països han arribat a un acord per al desallotjament

Efe
2 min
Vista de l'illot aquest dilluns, amb alguns immigrants instal·lats / EFE

MadridAgents de la Guàrdia Civil han desallotjat aquesta matinada els 83 immigrants que estaven a l'illa de Tierra, a l'arxipèlag d'Alhucemas. La majoria, 73, els han lliurat a la gendarmeria marroquina, segons han informat fonts del Ministeri de l'Interior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El desallotjament s'ha produït aquesta matinada i ha acabat a les 4:30 hores. La costa marroquina és a pocs metres de l'illot de sobirania espanyola.

Espanya ha acollit 10 immigrants, en funció de l'acord assolit aquesta nit passada entre els dos països per a l'evacuació de l'illa i el repartiment dels seus ocupants, arribats en dos grups la setmana passada a aquesta illa.

Un grup de 68 immigrants, entre ells tres menors, van arribar diumenge a la Illa de Terra, a uns 100 quilòmetres a l'oest de Melilla, on ja havia tretze immigrants subsaharians des del passat dimecres.

La guarnició militar destinada al penyal d'Alhucemas, pròxim a l'illa de Terra, s'ha encarregat de donar assistència humanitària als immigrants que des de dimecres eren a la zona, i els han subministrat mantes, aigua i menjar.

S'havia decidit el trasllat dels menors a Melilla, però els seus pares han decidit que romanguessin a l'illot.

El desallotjament de illa de Terra s'ha allargat durant més de tres hores. Les llanxes de la Guàrdia Civil han anat apropant petits grups d'immigrants a la costa marroquina on els esperava un fort dispositiu policial.

Espanya i el Marroc havien arribat a un acord per al desallotjament aquest dilluns a la nit. Les fonts han destacat el paper del rei Mohammed VI i han dit que el govern espanyol li agraeix la seva col·laboració per solucionar aquesta situació.

El ministeri culpa el tràfic de persones

Segons ha dit el titular d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, aquest dilluns al matí, la delegació del govern a Melilla creu que els intents de saltar la tanca fronterera de la ciutat autònoma i les arribades massives a illots de sobirania espanyola responen a una "operació coordinada" de les màfies que trafiquen amb éssers humans.

Un grup de 68 immigrants, entre ells els tres menors, van arribar aquest diumenge a l'illa de Tierra, a uns 100 quilòmetres a l'oest de Melilla, on ja hi havia tretze immigrants subsaharians des del passat dimecres. L'arribada d'aquest grup de gairebé 70 persones va suposar l'onada més gran d'immigrants arribats a penyals i illots de sobirania espanyola situats al nord d'Àfrica.

stats