PROCÉS DE PAU AL PAÍS BASC
Política 14/02/2011

Currin incorpora l'exsecretari general de la Interpol al grup de mediació internacional

El Grup Internacional de Contacte, liderat per Brian Currin, visita Euskadi avui i demà per buscar avenços en el procés de pau

Agències
2 min

BarcelonaEl secretari general de la Interpol entre 1985 i 2000, Raymond Kendall, és un dels cinc integrants del Grup Internacional de Contacte, liderat per l'advocat sud-africà Brian Currin, per "facilitar" un procés de pau a Euskadi. A més del britànic Raymond Kendall formen part d'aquest grup el suís Pierre Hazan i la nord-irlandesa Nuala O'Loan, els tres presents avui a Bilbao, així com la londinenca Silvia Casale i l'israelià Alberto Spektorowski, els quals no han pogut assistir a la primera reunió d'aquest grup, segons ha informat el col·lectiu Lokarri.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Currin i els tres integrants del GIC dediquen la jornada d'avui a preparar internament seu treball, sense reunir-se amb cap partit basc, i demà oferiran una roda de premsa per explicar les seves properes actuacions. Segons va explicar la setmana passada Lokarri, l'organització que ha encomanat a Currin aquesta tasca –rebutjada tant pel govern espanyol com pel basc–, la funció d'aquest grup és "agilitzar, facilitar i possibilitar l'assoliment de la normalització política al País Basc".

Els objectius d'aquest grup són la promoció de la legalització de l'esquerra abertzale, encoratjar l'adaptació de la política penitenciària "a la nova situació política" (és a dir, acabar amb la política de dispersió), assistir els partits en la preparació i el desenvolupament d'una agenda per al diàleg polític "i facilitar" el diàleg i la negociació multipartida, sense condicions i sense un resultat predefinit, subjecta als Principis Mitchell", entre altres.

Entre els membres d'aquest grup destaquen el secretari general honorari de la Interpol, Raymond Kendall, i la baronessa Nuala O'Loan, membre de la Cambra dels Lords i primera Defensora del Poble en matèria policial d'Irlanda del Nord, entre 1999 i 2007. La britànica Silvia Casale és una criminòloga experta en la prevenció de la tortura, assumpte sobre el qual ha presidit comitès europeus i de l'ONU.

El suís Pierre Hazan és un professor expert en drets humans, especialment en justícia criminal internacional i en les anomenades "comissions de la veritat". El professor de Ciències Polítiques Alberto Spektorowski va ser assessor del ministre d'Afers Exteriors d'Israel Shlomo Ben-Ami durant les negociacions de pau amb els palestins celebrades a Camp David (la residència de vacances del president dels Estats Units) el juliol de 2000.

stats