18/12/2014

Progressistes, sobiranistes, historicistes, unitaristes... i amb Mas

2 min

BarcelonaLa nova plataforma Volem, formada per sobiranistes d’esquerres que reclamen unitat d’acció per la independència sota el lideratge del president Mas, va presentar-se ahir en públic en un acte encapçalat per l’exdirector de la CatDem Agustí Colomines, el conseller de Cultura Ferran Mascarell i l’historiador Borja de Riquer. Amb un centenar d’adherits, la posada de llarg es va fer a la Facultat d’Història de la UB. Va predominar el to historicista: Mascarell i Colomines també són del gremi. Una seixantena de persones van assistir a l’acte, amb el conseller de Territori, Santi Vila -també historiador-, a primera fila i amb cares conegudes com les d’Eduardo Reyes (Súmate), Fabian Mohedano i Jordi Del Río (Avancem), Magda Oranich, Quim Torra, Carles Boix, Patrícia Gabancho, Lluís de Carreras, Juste de Nin, Carles Campuzano, Mary Ann Newman, Liz Castro i Mònica Sabata, entre d’altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colomines va marcar el perfil de la iniciativa -gent provinent de diferents tradicions d’esquerres- i l’objectiu: reforçar la unitat per sobre dels partits, amb una premissa diàfana: “Donar suport al president Mas com a líder necessari”. Per què? Perquè cal aprofitar el fet que “per primer cop en la història el líder d’un partit de centredreta està disposat a conduir-nos a un procés d’autodeterminació”.

Borja de Riquer havia descrit abans els altres moments d’unitat, tots d’una potència inferior a l’actual: Solidaritat Catalana (1906-1909), campanya autonomista (1918-1919), recuperació de la Generalitat (1930-1932) i Assemblea de Catalunya (1971-1977). Mascarell va remarcar el repte inèdit que ara afronta el catalanisme: l’estat propi. “La Catalunya que vol fer aquest salt és la més diversa que ha existit mai, la més formada i la més democràticament madura”, va dir el conseller, per qui precisament l’abast de l’objectiu demana més unitat que mai. “La unitat i el pacte no són pensament únic, són una prioritat per fer un país plural”. Volem: una nova marca progressista, sobiranista, unitarista... i amb Mas.

stats