L'ONZE DE SETEMBRE
Política 17/08/2012

Puig avala una Diada independentista

El conseller Felip Puig veu amb bons ulls una manifestació per l'estat propi a la Diada. Tot i això, la vicepresidenta Joana Ortega va negar ahir que aquest sigui un motiu de divisió del Govern.

Sara González
2 min
EN SINTONIA AMB L'ANC  El conseller Felip Puig  va negar ahir que un clam  a favor de la independència vagi en detriment de la petició del pacte fiscal.

BARCELONA.Que en la diada nacional de l'Onze de Setembre els crits a favor de la independència eclipsin per complet la reivindicació del pacte fiscal és una qüestió que amoïna alguns membres del Govern, però no tots. El conseller d'Interior, Felip Puig, va assegurar ahir que el tarannà independentista de la manifestació beneficiarà l'executiu i també la seva petició del concert, perquè quedarà demostrat que té darrere seu un país amb "voluntat d'autogovern". No ho veu tan clar la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que la setmana passada va alertar que no és hora de dividir-se reclamant l'estat propi. Ahir, però, va subratllar que la divergència d'opinions no suposa cap tipus de fractura dins de l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Que l'Onze de Setembre surtin milers de persones defensant la nostra voluntat de ser crec que dóna força a qualsevol govern que estigui en la línia i vagi orientat", va dir Puig. El conseller va donar per feta una important repercussió de la mobilització promoguda per l'Assemblea Nacional Catalana a favor de l'estat propi, en gran part promoguda per la "clara incomprensió" de les ambicions de Catalunya. "Esclar, i què es pensen? Montoro, Cospedal i Rajoy són fàbriques d'independentistes", va etzibar Puig, un dels consellers del Govern que s'ha manifestat obertament independentista.

Així doncs, no hi ha, segons Puig, cap dicotomia. "Som una nació i em sembla que l'Onze de Setembre, amb tots els matisos que es vulguin, uns cridant més i uns cridant menys, amb una estelada vermella, blava o amb la senyera, tot el país expressarà la seva voluntat indestructible de ser", va dir. Però a la vegada, el conseller va defensar els "tempos" que ha marcat l'executiu d'Artur Mas, que situa el pacte fiscal com la primera estació del que CDC anomena transició nacional cap a l'estat propi. Que el govern espanyol accedís a permetre el concert econòmic a Catalunya seria una via d'entesa, va dir Puig, que va alertar que, en cas contrari, aquest Onze de Setembre no serà "el més majoritari" perquè n'hi haurà "altres".

Però l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, veu perillós que a la Diada hi hagi dos tipus de reivindicacions que donin com a resultat una jornada "descafeïnada". Segons va dir Trias ahir, cal que la manifestació aglutini el major nombre possible de ciutadans i la millor via per aconseguir-ho és idear un lema "com més unitari, millor". "El que seria molt trist és que ens dividíssim", va assegurar l'alcalde de la capital catalana. Però ara per ara l'ANC manté el lema de la seva marxa: "Catalunya, nou estat d'Europa". En aquest sentit, Ortega va reiterar ahir que és necessari "un crit fort", perquè "ningú ofegui la veu dels catalans".

ERC prem l'accelerador

Amb l'objectiu de pressionar CiU perquè doni suport a la manifestació de l'ANC, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va deixar clar que el seu partit "només" es manifestarà a favor de la independència. "Si no, no cal que ens vinguin a buscar", va etzibar el líder republicà, que va reiterar que vol ser candidat però després d'un procés de primàries en què la possibilitat de vot vagi més enllà de la pròpia militància.

stats