Política 05/01/2017

Puigdemont: "D'aquí un any no seré president de la Generalitat"

El president de la Generalitat diu a la SER que "el que vingui després del referèndum serà una etapa nova que demanarà noves eines i nous lideratges"

A.s.
3 min
Puigdemont i Colau a l'estudi de Ràdio Barcelona

BarcelonaCarles Puigdemont no serà el president de la Generalitat d'aquí un any. Ho ha dit de manera rotunda en una entrevista a la Cadena SER: "La legislatura s’acabarà a l’estiu, i farem eleccions constituents sis mesos després referèndum. Jo no tinc cap vocació de ser president de la Generalitat, ho he dit moltes vegades. El meu encàrrec és aquest període i s’acaba aquí, i el que vingui després serà una etapa nova que demanarà noves eines i nous lideratges".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ho ha dit quan li han preguntat si el 5 de gener de fa un any ja sabia que seria president del Govern en lloc d'Artur Mas, i ha admès que la nit de Reis encara no en sabia res, "però sí que sé que d'aquí un any no ho seré".

Puigdemont ha coincidit als estudis de la Cadena SER amb l'alcaldessa Ada Colau en un programa especial per commemorar els 50 anys del programa 'Cap nen sense joguina', i han parlat del referèndum que els uneix. Preguntat el president sobre com serà vàlida un referèndum unilateral, ha respost: "Serà la ciutadania qui el farà efectiu fent-lo seu. Si la majoria de la població entén que és l'eina amb la qual es vol expressar, amb la seva participació avalarà aquest instrument". Puigdemont ha dit que faran un referèndum amb totes les garanties per convèncer els catalans.

Ada Colau, però, diu que encara no ha vist aquestes garanties i reclama saber quines seran "perquè tothom, els del sí i del no, s’hi sentin cridats a participar, els funcionaris tinguin seguretat i hi hagi reconeixement a Catalunya i a nivell internacional". I Puigdemont ha respost: "Els referèndums són fàcils de fer: urnes, pregunta clara, accés a la informació, verificació internacional... i si algú ho vol boicotejar, també és legítim".

L'alcaldessa li ha recriminat, però, l'odre de prioritats: "Posar el calendari del referèndum per davant de les condicions i garanties ens portaria a fer un altre 9-N".

Carles Puigdemont ha esquivat la pregunta de quina participació seria necessària en el referèndum perquè el resultat fos vàlid, recordant que la comissió de Venècia desaconsella fixar-la per evitar el boicot dels partidaris del no. El president, però, ha reiterat que el resultat serà vàlid amb una majoria simple: "Girem la pregunta; si preguntéssim quant cal per seguir dins d'Espanya seria el 50%+1, doncs per a la independència, igual". Ara, també ha dit que si Mariano Rajoy vol negociar les condicions del referèndum, podria acceptar canviar aquest percentatge.

Millo acusa el president d'"irresponsable"

Després d'escoltar aquestes declaracions, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha qualificat "d'irresponsable" el president per anunciar que no serà president d'aquí a un any, cosa que segons el seu parer genera "inestabilitat, incertesa i desconcert" davant la perspectiva d'unes noves eleccions.

En declaracions a Efe, Millo ha considerat que aquest anunci és un "missatge negatiu per al conjunt de la societat catalana": "A Catalunya, que des del 2010 està fent eleccions cada dos anys, tornar a anunciar això és pràcticament anunciar un període d'inestabilitat una altra vegada", ha lamentat el dirigent.

El delegat del Govern a Catalunya ha criticat que Puigdemont "fa escassament un any que hi és i ja surt dient que a l'estiu ho deixarà per ficar-nos en un embolic de referèndum il·legal que no es pot fer, tipus 9N del 2014" i que "després hi haurà unes eleccions una altra vegada. Només queda govern per a sis mesos? Ja està?", s'ha preguntat.

Per a Millo, aquesta situació és "tot al contrari del que necessita l'economia per funcionar bé i amb estabilitat", encara que ha considerat que, "per sort, els catalans tenen un govern que es preocupa per ells: el Govern d'Espanya".

stats