Política 08/02/2017

Puigdemont: "A Espanya es pot subvencionar la Fundació Francisco Franco però no posar unes urnes"

El president de la Generalitat interromp el ple al Parlament per denunciar que "la consellera Rigau no hi és perquè està sent jutjada"

Jordi Mumbrú / Mireia Esteve / Núria Orriols
5 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat la paraula durant la sessió plenària d'aquest dimecres al·ludint a "una qüestió d'ordre". Després que li hagin concedit, Puigdemont s'ha justificat: "Aquest Parlament no pot fer com si no estigués passant res", ha dit, i ha recordat que "hi ha una diputada que avui no pot assistir al Parlament no per cap malaltia ni per cap baixa". "La nostra companya Irene Rigau està sent jutjada, com Joana Ortega i Artur Mas", ha afegit. El president ha denunciat que tots tres exmandataris "estan sent jutjats acusats del delicte d'haver estat fidels a l’encàrrec rebut per aquest Parlament i pels ciutadans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha aprofitat el torn de paraula per criticar que "la democràcia espanyola té un problema estructural que la va deteriorant. És una democràcia que ha emmalaltit, que no va fer net a la Transició". El president ha denunciat que a Espanya "es pot subvencionar la Fundació Francisco Franco però no es poden posar les urnes". El president també ha denunciat que "aconsellar l’afusellament del president Mas no té condemna, sinó la impunitat" i que "a Espanya es pot asseure algú al banc dels acusats per una consulta però es recol·loca el responsable del Iak42 al Consell d'Estat", en referència a l'exministre Federico Trillo.

Puigdemont ha recordat que l'Estat té un procediment obert per incomplir diferents lleis europees i que ha desobeït fins a 34 sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem: "Així l’Estat pot desobeir cínicament sentències dels tribunals sense rebre cap requeriment per part de ningú". El president, en un to d'indignació, ha dit que "ja fa anys" que a Catalunya hi ha majoria a favor de la consulta però només hi ha una resposta per part de l'Estat: "Ni diàleg, ni pacte ni propostes: judicis i amenaces".

"No han assumit la desobediència"

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha carregat contra el president per treure aquesta qüestió en el debat del ple del Parlament perquè ha considerat que implica tornar a parlar del mateix: independència. Tot i això, la líder de Ciutadans s'ha abonat a criticar l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per haver orquestrat el procés participatiu del 9-N i després no assumir la culpabilitat de la desobediència. "Se'ls veu més valents davant del Parlament que davant del jutge", ha assegurat en relació amb la defensa que estan exercint els ex alts càrrecs del Govern en el judici. Arrimadas també ha carregat contra la judicialització de la política però ha argumentat que li preocupa més la "politització" de la justícia: "Trien els jutges i passen olímpicament dels problemes reals dels catalans". D'aquesta manera Arrimadas s'ha referit a la potestat del Parlament de triar els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Al seu torn, el cap de files del PSC, Miquel Iceta, ha celebrat que el president hagi volgut tenir el debat sobre el 9-N i ha admès que per a ells és un "espectacle no desitjat" i "sense precedents". Iceta ha considerat que la judicialització és sempre un "fracàs de la política" perquè significa que les institucions "no han estat capaces" d'arribar a un acord. Ara bé, els socialistes també han expressat la seva discrepància amb el 9-N, ja que han aclarit que Mas, Ortega i Rigau no estan sent jutjats per les seves idees sinó per haver desobeït una resolució del Tribunal Constitucional. I en aquest sentit Iceta ha avisat del que vindrà en relació amb el nou referèndum: "Si el que fa aquesta cambra no és legal, no és democràtic".

El diputat del PP Xavier García Albiol ha justificat el judici de Mas, Ortega i Rigau perquè el govern es va situar "al marge de l'estat de dret". Per això, segons Albiol, ha començat a funcionar l'estat de dret "de forma lenta, però ha funcionat". El diputat popular ha retret als encausats que siguin "molt valents per organitzar moviments al carrer, però no tant davant d'un jutge". El diputat popular li ha etzibat a Puigdemont que té "fòbia" al diàleg i que el que prefereix és "el monòleg". Albiol li ha tornat a demanar que s'assegui a parlar amb l'estat espanyol.

El cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, malgrat haver estat a totes les manifestacions en contra de la judicialització del procés, ha tingut un discurs dur contra l'expresident Mas, Rigau i Ortega. Ha considerat que l'acció de Puigdemont ha estat pròpia de l'inici d'una "campanya electoral" i ha assegurat que si ara el 9-N es dirimeix en un judici és perquè Mas no va complir un "pacte tàcit" amb l'Estat de no reivindicar com a propi el procés participatiu i deixar-ho del tot en mans de voluntaris. "Ara es troben en un atzucac", ha dit Rabell en relació amb els plans independentistes, i ha afegit que és una "contradicció" reivindicar el 9-N i alhora no assumir la desobediència en el judici del 9-N. "O es desobeeix o es desobeeix", ha dit, i ha exigit a Mas que assumeixi també la culpa penal. "Alguns hem desobeït i, quan ho fas, has d'acceptar-ne les conseqüències", ha dit Rabell, que ha assegurat que ell mateix va haver d'aguantar "garrotades" dels governs de CDC quan es negaven a complir amb una determinada llei. "De la mateixa manera que estem en contra de la judicialització, estem en contra de la victimització", ha sentenciat el cap de files dels 'comuns' al Parlament.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha assegurat que el judici del 9-N és més greu del que sembla perquè s'està "jutjant un procés participatiu", cosa que demostra que l'estat espanyol "no deixa ni participar". Ara, el que tenen clar des de la CUP és que volen un "referèndum" que saben que no serà "legal". Gabriel també ha respost a la cap de l'oposició quan afirmava que Puigdemont només ha parlat del procés des que és president: "M'inquieta la capacitat d'escolta que poden tenir, nosaltres no som govern i parlem de moltes qüestions que no són el procés". La diputada cupaire també ha tingut paraules per als socialistes: "El búnquer del 78 que els socialistes van contribuir a construir s'està enfonsant".

Des de Junts pel Sí, el diputat Jordi Turull ha qualificat de "vergonya" el judici del 9-N i ha citat l'expresident José Montilla, que va assegurar que la querella contra Mas era, precisament, una "vergonya". Amb aquestes paraules Turull ha interpel·lat directament el PSC: "Qui els ha vist i qui els veu". El diputat de Junts pel Sí també ha retret al PP que el procés "té centenars de noms compromesos" que surten al carrer per "defensar la seva pròpia dignitat", un fet que ha dit que no és cap mesura de "pressió" a la justícia. El diputat de Junts pel Sí ha acabat la seva intervenció assegurant: "El referèndum o el referèndum; el farem o el farem".

stats