Política 21/10/2017

El PSC demana a Puigdemont que convoqui eleccions o ofereixi un pacte d'estat al Senat

Els socialistes catalans confien en un "acord polític" abans que la cambra alta ratifiqui el 155

Marc Toro
2 min
Miquel Iceta i Carles Puigdemont en la seva primera entrevista oficial després del nomenament del president de la Generalitat / FRANCESC MELCION

BarcelonaConvocar eleccions o oferir un diàleg "sense condicions prèvies" al Senat que porti a un "pacte d'estat per Catalunya". Aquestes són les dues opcions que el PSC posa sobre la taula a Carles Puigdemont per intentar evitar que les mesures anunciades aquest dissabte per Mariano Rajoy, en el marc de l'aplicació de l'article 155, s'acabin fent efectives. Així ho ha anunciat en roda de premsa el secretari d'organització dels socialistes, Salvador Illa, poc després que el president espanyol expliqués que cessarà el president de la Generalitat i tot el seu Govern i vetarà les lleis del Parlament. Unes mesures que ha evitat valorar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va traslladar aquestes mateixes dues opcions a Puigdemont en una reunió privada aquest divendres, avançada aquest dissabte per La Sexta i confirmada per l'ARA. Tot i que no han transcendit gaires detalls de la trobada, el líder socialista ha fet un tuit aquest dissabte en què plantejava les dues sortides per evitar el "xoc de trens": "Convocar eleccions o anar al Senat a oferir un pacte d'estat per Catalunya".

Illa, que ha acusat la Generalitat de "posar les institucions catalanes fora de la llei", ha volgut deixar clar que el PSC seguirà treballant per un "acord polític" fins que el Senat no ratifiqui les mesures aprovades pel consell de ministres. "Em nego a creure que no hi ha més opcions", ha reaccionat a Twitter Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i número dos del PSC, la qual ha demanat a Puigdemont que per "responsabilitat històrica convoqui eleccions i salvi el nostre autogovern".

Ja fa setmanes que el primer secretari ha intensificat els seus contactes a Catalunya i la resta de l'Estat per intentar frenar tant la intervenció de l'autonomia com la DUI. De fet, havia demanat a Puigdemont una trobada abans de dijous a les 10.00, quan expirava el termini del president per respondre al segon requeriment de l'Estat. La reunió es va fer finalment aquest divendres, després que el govern espanyol ja hagués confirmat el 155 i que Iceta admetés que aquesta mesura era "inevitable" davant l'amenaça d'una DUI.

Veus contràries a la intervenció: "És inacceptable"

El PSC garanteix que anirà de bracet del PSOE en el seu aval a la resposta de l'Estat contra l'independentisme, si bé és cert que el suport al 155 incomoda una part important dels socialistes catalans. Aquest mateix dissabte, després de l'anunci de Rajoy, el primer secretari del PSC al Baix Llobregat i alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha estat clar: "És inacceptable haver arribat fins aquí, no comparteixo aquestes mesures. Catalunya no s'ho mereix. La millor sortida és que el president Puigdemont convoqui eleccions immediatament".

"No creiem que el 155 i la seva aplicació o la DUI siguin solucions per a Catalunya. No donem suport ni a l'una ni a l'altra", ja va dir aquest divendres la diputada al Parlament Alícia Romero, que va assegurar que el PSC no donarà un "xec en blanc" al PSOE en l'aplicació del 155. El discurs públic d'alguns dirigents, però, contrasta amb el convenciment intern que el partit no té marge per oposar-se a la intervenció de l'autonomia. L'objectiu fins ara era intentar minimitzar l'abast d'aquesta intervenció, negociant amb Mariano Rajoy a través del PSOE. En no haver aconseguit un 155 tou, el PSC se centra ara a demanar a Puigdemont que posi el fre.

stats