Política 08/09/2017

Puigdemont i Junqueras envien una carta als alcaldes per informar-los que han de cedir els locals de votació

El Govern dona 48 hores als representants per confirmar-ho o bé fer al·legacions

Ara
4 min
IMG_3656

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han enviat una carta als alcaldes dels 948 municipis catalans per avisar-los que han de cedir els locals que normalment són punts de votació perquè també ho siguin l'1 d'octubre, data de la convocatòria del referèndum d'independència. En la carta donen 48 hores per respondre si així ho faran o bé si fan al·legacions. La manera per donar suport al referèndum és comunicar que els punts de votació són els habituals o bé signar decrets o fer plens en què s'aprovin mocions en relació amb l'1-O.

La carta de Puigdemont i Junqueras als alcaldes

La carta, amb data 6 de setembre, explica als alcaldes que la llei del referèndum ja és vigent i que el referèndum ja està convocat oficialment. Així, el Govern informa que la llei "estableix un règim jurídic excepcional" pel qual els ajuntaments "posen a disposició de l'administració electoral del Govern els locals de la seva titularitat que s'utilitzen habitualment com a centres de votació". A més, el Govern pot determinar locals alternatius per garantir la participació de tots els electors.

"El Govern comptarà amb els locals que s'utilitzen habitualment al seu municipi com a centres de votació", diuen Puigdemont i Junqueras, i afegeixen que els locals seran els mateixos que es van utilitzar en les eleccions del 27-S.

La carta informa que els alcaldes tenen dos dies per "confirmar o comunicar les variacions que hi pugui haver amb relació a la disponibilitat dels locals indicats" a través d'un correu electrònic.

Contactes informals des de fa setmanes

En realitat, i tal com va publicar fa unes setmanes l'ARA, el Govern ja ha començat a demanar la col·laboració dels ajuntaments, institucions que seran fonamentals per a l’èxit de la consulta. Diverses fonts confirmen a l’ARA que des de fa setmanes l’executiu està demanant als alcaldes que designin els coordinadors locals del referèndum, tot i que és un pas que s’hauria de fer ja amb la norma aprovada. Per això, les fonts consultades insisteixen que ho han fet de manera informal i sense cap documentació acreditativa.

Els coordinadors del referèndum són les figures d’enllaç entre els ajuntaments i la Generalitat, que serà l’administració electoral durant l’1-O. Segons fonts municipals, l’executiu ha demanat als alcaldes que designin aquests coordinadors, però encara no se’ls ha nomenat formalment ni se’ls ha sol·licitat que facin res. Ho farà un cop entri en vigor la llei del referèndum i se signi el decret de convocatòria.

Tot i que habitualment són els secretaris municipals els que desenvolupen aquestes tasques de coordinació, els alcaldes són els que tenen la potestat de designar la persona que creguin més adequada. Els secretaris municipals i els interventors dels ajuntaments són funcionaris de l’Estat, sobre els quals el govern espanyol té capacitat sancionadora. El Govern no els reservarà cap paper davant d’un referèndum que tindrà l’oposició explícita de la Moncloa i del Tribunal Constitucional.

El PSC recomana als seus alcaldes que atenguin les indicacions legals del secretari

El PSC ha recomanat als seus alcaldes que atenguin les indicacions legals que facin el secretari i l'interventor municipal davant la carta de Govern que han rebut tots els batlles sobre els locals de votació pel referèndum de l'1-O, segons han indicat fonts socialistes.

Des del PSC han dit als seus alcaldes que "no es precipitin" en la resposta. Aquest posicionament segueix la línia indicada en l'argumentari que el PSC ja va enviar als seus càrrecs locals fa uns mesos on s'indicava que abans de prendre cap decisió demanessin un informe escrit i signat pel secretari de l'ajuntament.

Així, fonts properes a l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, han assegurat a l'ARA que per ara ha demanat un informe a la secretaria municipal "per saber com procedir" després de rebre la carta. "La secretaria ens marca la legalitat", afegeixen les fonts.

Fonts del PSC al Baix Llobregat asseguraven aquest dijous que cap alcalde del partit a la comarca donaria de moment resposta a la carta, a l'espera de veure com actuava el Tribunal Constitucional. Caldrà veure com procedeixen ara que l'alt tribunal ha suspès la llei del referèndum. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ja ho ha fet: en una carta de resposta a Puigdemont i Junqueras, deixa clar que els locals municipals que li demanen "no poden ser posats a disposició" per al referèndum, ja que el TC ha suspès la norma que empara la consulta.

A Lleida, l'alcalde Àngel Ros ha afirmat que ha enviat el secretari general de l'Ajuntament la carta perquè l'analitzi juntament amb la llei del referèndum i faci un informe dient si el que demana el Govern s'ajusta a legalitat. "Quan em faci arribar l'informe respondré la carta", ha explicat, i ha assegurat que obeirà el que digui informe: "Sempre compliré la llei".

Des de Terrassa, fonts pròximes a l'alcalde, Jordi Ballart, han assegurat que també estan a l'espera dels serveis jurídics de l'Ajuntament però mantenen oberts "tots els escenaris dins la legalitat". Ballart va desmarcar-se de les directrius del PSC i va assegurar que ell "no és ningú per prohibir el dret a vot". Segons va argumentar, la majoria del ple de Terrassa va votar a favor del Pacte Nacional pel Referèndum. Ara, fonts municipals asseguren que l'Ajuntament "no farà res fora de la legalitat" i que "no desprotegirà cap treballador públic", però mantenen obertes totes les possibilitats.

Altres ajuntaments del PSC descarten directament respondre la carta. És el cas de l'alcalde de Gimenells i Pla de la Font (Segrià), Dante Pérez, que deixa clar que "la llei que ahir es va aprovar al Parlament és il·legal", i considera que "cap acte administratiu emparat en aquesta norma és vàlid". En aquest sentit, ni tan sols demanarà un informe a la secretaria municipal: "És posar-la en un compromís", diu. Al seu municipi, de 1.111 habitants, només hi ha un col·legi electoral, i Pérez assegura que l'1-O no s'obrirà. De fet, troba "insultant" que la Generalitat digui que disposarà de locals municipals "sense demanar permís".

El PP avisa els alcaldes que no poden cedir locals

Els grups municipals del PP a Catalunya enviaran cartes als alcaldes per avisar-los que no poden cedir locals municipals per l'1-O perquè fer-ho "vulnera la legalitat vigent i incorre en un delicte". El president del PPC, Xavier García Albiol, ha emmarcat la iniciativa en la "permanent vigilància de la legalitat, la llibertat i la democràcia que fan els regidors a tot el territori".

stats