Política 30/04/2016

Puigdemont s'agafa al nou embat de Rajoy al Constitucional per bastir un front social a Catalunya

El president de la Generalitat, en les seves primeres declaracions des de Bèlgica, defensa que el recurs contra la llei antidesnonaments és un conflicte "entre l'Estat i la gent"

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, atén els mitjans des d'Anvers

Gant (Bèlgica)Carles Puigdemont es va acostar la setmana passada a la Moncloa per reunir-se amb Mariano Rajoy sense tenir gaires esperances d'èxit en les demandes que duia sota el braç. Només una setmana després, el president de la Generalitat ha constatat que el nou clima de diàleg ha desembocat al mateix escenari on Catalunya i l'Estat dirimeixen bona part dels seus conflictes polítics: el Tribunal Constitucional (TC). Després que ahir l'executiu espanyol en funcions decidís presentar un recurs contra una part important de la llei antidesnonaments, Puigdemont va despenjar el telèfon per convocar per a dimarts una reunió entre partits, entitats socials i món local per articular un front comú contra el PP en clau social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La gent espera resultats i estem en condicions de donar-los-els", ha apuntat l'exalcalde de Girona en declaracions als mitjans des d'Anvers, primera parada del seu viatge oficial a Bèlgica, que s'allargarà fins dilluns. "No serà només una reunió simbòlica, sinó que representarà la unitat del poble de Catalunya i, sobretot, servirà perquè el Govern expliqui les mesures que a pres i les que pensa prendre, perquè les coordinem conjuntament per no deixar ningú desatès malgrat els efectes suspensius de la llei", ha argumentat Puigdemont.

Segons el president, no es tracta d'un conflicte "polític", sinó d'un "conflicte entre l'Estat i la gent" que té "efectes molt perjudicials" per als més necessitats. A la trobada de dimarts hi assistiran l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; i la de Badalona, Dolors Sabater. Amb aquestes quatre representants municipals, Puigdemont ja s'hi ha reunit per mirar d'articular un front metropolità que plantegi demandes concretes a l'Estat en matèria social i d'infraestructures. A la cita també hi assistiran representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el seu homòleg de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor.

Puigdemont es reuneix aquesta tarda amb el president de Flandes, Geert Bourgeois, en la primera jornada del seu viatge oficial a Bèlgica. Demà se citarà amb el president del Parlament federal belga, Siegfried Bracke, i dilluns mantindrà reunions a Brussel·les.

L'ACM impulsarà una moció de rebuig al recurs de l'Estat

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) aprovarà en els pròxims dies una moció de rebuig al recurs d'inconstitucionalitat que el govern espanyol en funcions va interposar aquest divendres contra la llei antidesnonaments. L'entitat municipalista vol denunciar així la "constant judicialització" de la política catalana i també deixar clar que el món local "està al costat de les famílies i persones que tenen menys recursos". "Els ajuntaments coneixem molt bé les necessitats dels nostres veïns i veïnes, i sabem amb noms i cognoms aquells que més pateixen", ha assegurat Miquel Buch, president de l'ACM.

stats