Política 21/09/2017

Puigdemont garanteix que l'1-O es farà perquè el Govern disposa de plans de contingència

Reclama a la ciutadania que segueixi mobilitzada fins al referèndum per defensar el dret a votar

Gerard Pruna
2 min

BarcelonaDavant l'embat judicial de l'Estat, Carles Puigdemont ha volgut sortir al pas aquest dijous dels dubtes que hi poguessin haver sobre si el macrooperatiu policial ha posat en perill la celebració del referèndum. En un missatge difós a través de les xarxes socials, el president de la Generalitat ha garantit que l'1 d'octubre es farà el referèndum d'autodeterminació que està convocat. "Es farà perquè tenim previstos plans de contingència per garantir-lo, però, sobretot, es farà perquè té el suport de la immensa majoria de la població", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del macrooperatiu d'ahir, Puigdemont ha volgut adreçar-se als ciutadans: "No són dies fàcils, certament, però ens sentim forts", ha assegurat Puigdemont, que ha contraposat la reacció de la societat catalana amb l'actuació d'un estat espanyol que ha equiparat amb "un règim en què l’autoritat de la força creix inversament a l’autoritat moral". L'independentisme fiava bona part de l'èxit de l'1-O a la mobilització ciutadana, i la resposta d'ahir ha confirmat les millors expectatives. "Ens sentim completament recolzats i preparats per afrontar els embats que vindran", ha afirmat Puigdemont.

De fet, el cap de l'executiu ha animat la gent que segueix defensant la celebració de l'1-O fins al mateix dia del referèndum "amb el mateix entusiasme, civisme i fermesa amb què ho ha fet fins ara". "Si tots estem units i continuem actuant amb la mateixa convicció i el mateix civisme estic completament segur que guanyarem el desafiament que ens planteja un estat autoritari", ha alertat.

Rajoy ha creuat "moltes línies vermelles"

Puigdemont ha volgut comparèixer després que "la societat catalana i la vida institucional del país han rebut l’impacte desmesurat i mancat de totes les garanties democràtiques d’una acció decidida pel govern que presideix Mariano Rajoy", una actuació que, ha dit, "allunya encara més l'estat espanyol dels països amb les millors pràctiques democràtiques", una actuació que, segons el president de la Generalitat, ha contribuït a fer que la majoria de la població estigui "farta de la prepotència i dels abusos del govern del PP".

Segons ha dit, episodis com el d'ahir demostren que el referèndum "ja no és una qüestió de decidir un vincle polític amb l’Estat sinó de si volem viure en un règim plenament democràtic que respecti les llibertats". "Així ho han entès també milers i milers de ciutadans que s’han manifestat arreu de l’estat espanyol en solidaritat amb el poble català i els seus drets, i als quals vull agrair fraternalment el seu coratge i compromís", ha afegit.

Tal com ja va fer ahir en la seva primera compareixença després dels escorcolls, Puigdemont ha acusat Mariano Rajoy de creuar "moltes línies vermelles", cosa que la Generalitat no pot contemplar "amb indolència". "S’han detingut membres del Govern, s’han registrat habitatges particulars i conselleries, s’han clausurat webs, s’ha impedit l’enviament de revistes i s’ha suspès de fet l’autonomia de Catalunya bloquejant il·legalment els comptes bancaris de la Generalitat", ha lamentat Puigdemont, que ha afirmat que "tota la maquinària de l’estat espanyol està orientada a impedir que els catalans votem l’1 d’octubre".

stats