Política 21/10/2016

Puigdemont avisa l'Estat que si pren mesures "coercitives" es trobarà al davant "un poble en marxa"

El president de la Generalitat veu en la CUP "voluntat" d'aprovar els pressupostos per al 2017

Acn
2 min
Puigdemont avisa l'Estat que si pren mesures "coercitives" es trobarà al davant "un poble en marxa"

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avisat aquest divendres l'Estat que si pren "mesures coercitives" contra Catalunya per la defensa de la independència es trobarà al davant "un poble en marxa". "Toparan amb el mur de la realitat, que és un poble en marxa, no una moda política o el caprici d'uns governants. Si fos així, les mesures coercitives tindrien èxit", ha argumentat en una entrevista a El 9 TV.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El poble té el comandament de la capacitat de decidir, i els governants ho farem possible", ha refermat.

A més, ha constatat que l'estat espanyol "té un problema si se sent dinamitat per l'exercici democràtic o la defensa dels desvalguts i dels drets dels animals", amb referència a la querella presentada contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació de les conclusions d'estudi de la comissió del procés constituent i les suspensions del Tribunal Constitucional de pla de xoc de la pobresa energètica o la prohibició de les curses de braus a Catalunya.

L'aprovació dels pressupostos

Sobre les negociacions pressupostàries, Puigdemont ha dit que veu en la CUP "voluntat" d'aprovar els comptes públics per al 2017. "Encara no tenim un acord tancat. Des d'aquest punt d'incertesa, sóc dels clarament esperançats i optimistes", ha afegit.

El cap de l'executiu català s'ha mostrat "convençut" que els nous pressupostos tiraran endavant amb el suport de la CUP. Ha explicat que ja hi va notar sintonia "abans de l'estiu" (i de la qüestió de confiança) i que ara confia que els cupaires i Junts pel Sí arribaran a un acord en la negociació pressupostària. "No els hem demanat mai un xec en blanc sinó coresponsabilitat, i això no exclou que tinguem alguns punts de vista diferents. Necessitem els pressupostos. Si no som capaços de tenir-los, no podem fer la independència", ha insistit.

D'altra banda, ha retret al PSC que tingui "apriorismes" i "barreres" a l'hora de negociar amb el Govern el nou projecte pressupostari per les diferències en la qüestió sobiranista. "Si són capaços de fer president Mariano Rajoy, amb la corrupció, la reforma laboral, el dèficit i l'endeutament, ¿no ens poden donar un cop de mà en polítiques socials que comparteixen?", s'ha preguntat. També ha assegurat que els comptes públics recolliran propostes socials que el PSC ja ha acordat durant la legislatura amb JxSí.

stats