Política 19/06/2017

Puigdemont crida a "persistir" per aconseguir el que vulgui el poble català

El president recorda que la persistència de la societat va permetre guanyar el combat al terrorisme

Ara
4 min
Puigdemont crida a "persistir" per aconseguir el que vulgui el poble català

BarcelonaPersistir per aconseguir els objectius i fer realitat allò que vulgui el poble català. Aquest és el missatge que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha traslladat aprofitant la presa de possessió de dos nous membres de la Comissió Jurídica Assessora. Des d'allà, ha fet una crida a la “persistència” dels catalans en el marc del procés sobiranista. Sense esmentar en cap moment el referèndum ni la independència directament, Puigdemont ha volgut emmarcar les seves paraules en “l’actual context” de Catalunya, i ha deixat a què feia referència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha clamat contra “la renúncia i la resignació” i ha avisat que aquestes qualitats no tindran “cap oportunitat” ara mateix. El president ha considerat que només així Catalunya podrà dir d’aquí a uns anys que “ha guanyat el combat i ha aconseguit tot el que es proposava”, i ha recordat que quan la societat “ha persistit” com amb la lluita contra ETA i el terrorisme, ha vençut “els que volien laminar la justícia”.

Persistirem, i demano que persistiu, perquè la persistència ens apropa molt més a la idea de justícia, és més fàcil abastar-la si persistim, que amb la idea de renúncia i resignació, que no ens apropen al combat de la justícia. La renúncia i la resignació és el que molts voldrien, però dissortadament per a ells, en aquest context i en aquest país, no hi donarem cap oportunitat ni possibilitat”. Amb aquestes paraules, Carles Puigdemont ha volgut esperonar els catalans perquè resisteixin i no abandonin les seves reivindicacions davant aquells que volen aixafar-les.

En aquest sentit, el president ha volgut relligar aquesta “persistència” que reclama amb la que s’ha tingut a Catalunya contra el terrorisme. “Avui és un bon dia per recordar que hem persistit; avui fa 30 anys de l’atemptat d’Hipercor. Si no hagués estat per la persistència, pel valor de tantes i tantes persones i algunes d’elles anònimes, el combat no s’hauria guanyat. I avui podem dir que som més a prop de l’ideal de justícia davant qui intenta laminar la justícia perquè hem persistit. D’aquí a uns anys direm el mateix: hem aconseguit tot el que el poble de Catalunya s’ha proposat perquè hem persistit i no ens vam resignar ni hi vam renunciar”, ha sentenciat el president davant els membres de la Comissió Jurídica Assessora.

Precisament Puigdemont ha volgut lloar aquest ens consultiu i comparar-lo amb altres. Sense esmentar directament el Consell d’Estat espanyol o el Tribunal Constitucional, el president hi ha fet referència pel context de les seves paraules. I en comparar-los amb l’ens català, ha aprofitat per criticar les maneres dels espanyols. “La Comissió Jurídica Assessora actua bé, funciona, i eleva la credibilitat del nostre sistema democràtic perquè s’allunya de les practiques viciades d’altres tradicions, i s’apropa a la professionalitat i la independència en què es basen les millors practiques europees”, ha dit.

Per a Puigdemont, “no hi ha dret sense drets i no hi ha estat de dret sense estat de drets”. “No hi ha un dret menor. Tots són irrenunciables per a tota comunitat que vulgui considerar-se un estat de dret”, ha comentat.

Carles Puigdemont ha presidit la presa de possessió de Maria Mercè Darnaculleta, en substitució d'Enric Argullol, i Francesc Esteve, com a director del gabinet jurídic de la Generalitat, com a membres de la Comissió Jurídica Assessora. El seu president, Albert Lamarca, ha aprofitat el seu discurs per presentar la memòria del 2016 i explicar que s’han fet 344 dictàmens diferents.

A la seva intervenció, a més, Lamarca ha remarcat que aquest any s’ha pogut veure com Catalunya té un Govern “ple de determinació per assolir alts i nobles objectius”. I ha criticat que en moltes ocasions sembli “extraordinari” que decisions polítiques i jurídiques “es prenguin d’acord amb la majoria de la societat”. “Hauria de ser sempre la regla, la normalitat”, ha dit, i ha afegit que “sempre hi ha hagut normes jurídiques i lleis que s’han aplicat, però altra cosa és que sempre hagin estat amb la idea de justícia que coneixem avui”.

Albiol titlla Puigdemont de tenir una "ment perversa"

El president del PP català, Xavier García Albiol, ha titllat de "barbaritat" la comparació que ha fet Puigdemont. "És una mesquinesa, Puigdemont se n'ha anat de l'olla", ha etzibat el líder popular. El líder popular s'ha preguntat si el que compara Puigdemont és ETA amb el govern espanyol, "és el que compara el president?". Si és així, per a Albiol el president de la Generalitat "ha perdut la raó i està totalment inhabilitat per estar al capdavant del Govern".

Albiol s'ha indignat amb la comparació de Puigdemont i ha acabat afirmant que té "una ment perversa" perquè "ha perdut l'equilibri polític i posa en evidència que estan en una aventura boja". El líder popular considera que les declaracions de Puigdemont són també "un insult molt greu a les víctimes d'ETA".

El PSC exigeix disculpes a "totes les víctimes d'ETA"

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha qualificat les declaracions de Puigdemont de "molt poc afortunades". "No és comparable la lluita contra una banda de criminals, uns terroristes, amb un projecte legítim d'independència", ha argumentat, i ha sentenciat que el president de la Generalitat hauria de demanar disculpes a "totes les víctimes d'ETA".

stats